Descriere
Smochin (Ficus carica), este un arbust fructifer și face parte din familia Moraceae, fiind originar din Asia Mica. Arborele de smochin este cultivat in zonele subtropicale si temperate sau in zonele cu un climat blând. În Europa, primii care au menționat smochinul au fost grecii, în scrierile antice, fiind considerat unul din cei mai importanți arbuști fructiferi. În țara noastră, arborele de smochin a fost introdus încă din antichitate, fiind cultivat în zonele cu microclimat blând, in zona de sud-est si sud-vest.
Importanța fructelor de smochin este dată de conținutul ridicat în vitamine, subsțante minerale si zaharuri ușor asimilabile al fructelor, precum și de gustul deosebit. De asemenea, smochinele pot fi folosite și in scop terapeutic, pentru tratarea diferitelor afecțiuni externe sau interne.
În regiunile în care se cultivă intens, smochinul creste sub forma de pom, atingând înălțimi de 12-15 metri. La noi in țara, este întâlnit sub forma de arbust, având înălțimi de 2-3 metri, formând tulpini ramificate (4-6 tulpini).
Detalii Smochin (Ficus carica)
DIAMETRU GHIVECI:
14 cm
ÎNĂLȚIME PLANTĂ:
45 cm
LUMINĂ:
Loc luminos, în bătaia directă a soarelui
TEMPERATURA:
Minim 12 grade
UDARE:
Se îmbibă pământul după uscarea acestuia
Cum se întreține acest Smochin?
Amplasare:
Smochinul are pretentii ridicate fata de lumina. Acesta creste si se dezvolta in locuri luminoase, cu expozitie sudica, la o distanta potrivita fata de alte specii pomicole sau plante care il pot umbri. Lumina influenteaza pozitiv lastarirea, formarea mugurilor de rod si fructificarea. In conditii de lumina corespunzatoare, poate fructifica de doua ori pe an.
Udarea:
Arborele de Smochin este o planta căreia nu ii place sa aibă pământul uscat. Udați constant, dar nu faceți exces. Asigurați-vă că drenajul ghiveciului este bun, astfel încât apa in exces să se scurgă.
Temperatura:
Are cerinte mari fata de temperatura, fiind sensibil la ger. Smochinul rezista la temperaturi ridicate (de pana la 40°C), dar frunzele pot suferi arsuri. Planta are o rezistenta scazuta la ger, temperaturile de -12°C, – 15°C pot afecta organele vegetative.
Înmulțire:
Înmulțirea arborelui de smochin se face fie prin semințe, fie prin butași ce se pun în apă pentru înrădăcinare.
Fertilizare:
În perioada vegetativă se recomandă administrarea de îngrășământ pentru plante decorative prin frunze o dată la două săptămâni începând din primăvară până în toamnă sau se pot folosi batoane de îngrășământ cu eliberare lentă pentru plante decorative prin frunze care au o perioadă de acționare de 3 luni.
Recomandări:
A se evita apa în farfurie. Planta de smochin in ghiveci suferă mai mult de pe urma udării excesive decât în caz de secetă, de aceea pe fundul ghiveciului se pun bucăți de teracotă pentru drenaj sau hidrogranule de argila. La schimbarea ghiveciului se va folosi un ghiveci cam cu un sfert mai mare în diametru decât cel inițial și un substrat amestec pentru plante de apartament. Peste iarna se protejeaza si i se asigura lumina maxima.
Plantele naturale pentru apartament sau grădină sunt o sursă excelentă de îmbunătățire a calității aerului, reducerea poluării fonice, având în același timp o utilitate decorativă de excepție. enRose oferă servicii de peisagistică, pentru terase, balcoane, grădini interioare și spații de birouri. Se poate asigura mentenanța acasă sau la birou. Pentru detalii și oferte personalizate, adresați-vă consultanților noștri la telefon 0799.950.999 sau pe email la office@enrose.ro
Mai multe detalii despre serviciile de amenajare și mentenanță plante