Vă dezvăluim taine din lumea fascinantă a florilor, iar anemonele, prin delicatețea și gingășia lor, sunt cu adevărat unele dintre cele mai apreciate flori din întreaga lume.
Botanică
“Anemone” este un gen de plante care cuprinde aproximativ 120 de specii de flori, din familia Ranunculaceae. Așadar, sunt înrudite și cu Ranunculus, mai ales dacă urmărim structura tubulară a tulpinii.
Anemonele mai sunt numite “flori de vânt”, iar denumirea își are originea în limba greacă (ánemos – vânt). De asemenea, apariția anemonelor se spune că aduce primele adieri de vânt de primăvară – iar noi le considerăm una dintre cele mai frumoase flori de primăvară!
Pentru că nu înfloresc niciodată mai devreme de 15 martie și nici după 10 mai, perioada limită în care cade Paștele, mai este numită și floarea Paștelui (ne referim aici la florile plantate în grădină sau la cele
care cresc în mod natural).
Toate florile din specia anemone sunt originare din regiunile montane din jurul Mării Meditenane. Desigur, ele sunt crescute și în serele din Olanda, de unde provin anemonele pe care noi le folosim în buchete și
aranjamentele florale.
Paletă cromatică
Ca paletă cromatică, le întâlnim în varianta de alb, roșu, lila. mov, fuchsia, magenta, chiar și galben. Miezul lor este de un blumarin inchis, deseori confundat cu negru (dar culoarea neagră nu există în natură). Cele albe cu miezul închis sunt denumite într-un mod sugestiv Anemone Panda. Simpatic, nu-i așa?
Legende
Există multe legende în jurul acestor flori delicate. Se spune că florile de anemone au puteri protectoare, fiind considerate o barieră împotriva gândurilor și dorințelor malefice și a spiritelor rele.
Una dintre legende spune că anemonele reprezintă lacrimile Afroditei. Anemona este simbolul tinereții, frumuseții, dragostei, dar poate fi asociată și cu suferința cauzată de pierderea acestora.
Florile de anemone au inspirat foarte mulți artiști în picturile lor. Cu siguranță ați auzit de celebrele anemone ale lui Ștefan Luchian.
Disponibilitate
Chiar dacă le vedeți în multe dintre buchetele noastre, aceste flori iubite au o sezonalitate aparte. Anemonele sunt disponibile din a doua jumătate a lunii septembrie până la finalul lunii mai, cu putin noroc
chiar și în iunie. Așa că dacă ai nunta în lunile iunie-iulie-august, vom găsi cu siguranță alte flori spectaculoase pentru buchetul tău de mireasă, cum ar fi bujorii.
Floristică
Anemonele au o “viață în vază” (vase life) de 5-7 zile maxim, sunt niste flori foarte delicate, mai ales pentru că au o tulpină tubulară și fragilă. Ar trebui să le punem în puțină apă rece și proaspătă (3cm)
pentru ca tulpina să nu putrezească mai repede dacă stă în apă multă. De asemenea, recomandăm schimbarea apei zilnic și cozile taiate câte 2 cm. În cazul acestor flori, tulpina poate fi tăiată și drept. În funcție de gradul de înflorire al anemonelor, putem folosi substanța de înfloriredoar în cazul în care ne dorim acest lucru (de exemplu, când au sosit îmbobocite de de la depozitul de flori).
Pentru o ușurință mai mare de înfigere în burete puteți face o gaură cu tija altei flori (de exemplu a unui trandafir) și înfiptă tija anemonei cu precizie în locul astfel creat. O sârmă cu grosimea de 0.8 mm în interiorul tulpinii îi va mări rezistența.
Atunci când lucrăm cu anemonele în buchetele de mireasă, le dispunem deasupra celorlate flori deoarece având petalele atât de fragile s-ar strivi între celelalte flori. Plus că au valoare de “flori vedetă” și vor potența șarmul buchetului.
Anemonele – unele dintre cele mai iubite flori, după cum frumos am povestit și mai sus, vor rămâne mult timp reprezentantele eleganței și purității.
Aranjamente și buchete enRose cu „Anemonele – unele dintre cele mai iubite flori”:
Buchet de mireasă cu anemone Marvellous – enRose
Aranjament floral de masă Songs of Freedom – enRose