Galbenul dă senzația de căldură, calmând psihonevrozele. Psihologii îl recomandă ca nuanță ce combate efectele depresiei și ale stresului.
Știați că:
– lumina și culorile au efecte diferite asupra afectivității oamenilor?
– culorile activează prin intermediul retinei terminațiile nervoase și influențeaza starea de spirit?
Galbenul este considerat culoarea pozitivă prin excelență, fiind cel mai aproape de lumină pură și strălucire. Combate starea depresiva și indică o serie de calități: stăpânirea de sine, simțul onoarei, optimismul și dragostea de viață. Este ideal în oboseala mintală, stres sau chiar și în probleme digestive.
El dă senzația de căldură, calmând psihonevrozele. Energia culorii galben ne ajută să gândim mai clar și ne poate stimula interesul și curiozitatea. Este folosit în cromoterapie pentru a îndeparta stările de stres și depresie.
Celebrul pictor olandez Vincent van Gogh va rămâne mereu legat de această culoare solară, pe care a folosit-o aproape obsesiv în picturile sale. Probleme sale psihice și variațiile mari ale stării sale de spirit l-au făcut pe Van Gogh să aleagă instinctiv galbenul pentru a se liniști. Remarcabil este faptul că în crizele sale de furie, Van Gogh folosea roșul, o culoare plină de însemnătate. Foarte puține dintre operele sale includ roșul, însă ele sunt o mărturie a modului în care mintea se raporta la nuanțe și creație.
Galbenul – antidot sau factor de stimulare mentală?
Diversele nuanțe ale acestei culori primare au efecte variate asupra ochiului uman. Spre exemplu, un galben puternic reprezintă cea mai obositoare culoare pentru retină. Acest lucru se întâmplă din cauza stimulării prea mari a ochiului, provocând iritatea retinei. Psihologii au remarcat că bebelușii nu reacționează foarte bine la o nuanță puternică de galben: într-o cameră vopsită asltfel, cei mici plâng și sunt mai agitați, în timp ce adulții își pierd mai ușor răbdarea.
Pe de altă parte, două dintre efectele pozitive ale culorii sunt dezvoltarea puterii de concentrare și stimularea activității creierului. Folosit în cantități reduse, el creează o senzație de căldură, foarte plăcută. Este recomandat în design-ul interior pentru a reduce impactul sezonului rece. O cameră vopsită predominant în galben va induce sentimentul că în interior este mai cald.
Simbolismul galbenului este legat de veselie, lumină, creativitate și o atitudine laxă în privința vieții. Practic, un dolce far niente redat cromatic. Desigur, tradițiile culturale au asociat culoarea galbenă – în special cea intensă – cu gelozia sau duplicitatea, în timp ce galbenul pal exprima bucuria.
În natură, galbenul este asociat cu venirea primăverii, întrucât primele flori ale sezonului cald, precum și primii arbuști înfloriți, sunt galbeni. Lalele, narcise, zambile, mimoze sau frezii – iată cele mai cunoscute vestitoare ale primăverii regăsite și în nuanțe de galben. Simbolizează fără doar și poate o renaștere bruscă a naturii, care aduce multă bucurie, chiar și în zilele ploioase și reci ale începutului de primăvară.
Propunerea enRose: