Interviu apărut în numărul iulie-august 2018 al revistei Marie Claire.
Marie Claire: Când și cum ți-a venit ideea de a-ți face propria afacere?
Adina Filculescu: De mică am fost pasionată de estetică, delicatețe, eleganță și stil, iar arta florală a întrunit întotdeauna aceste caracteristici. A fi înconjurată de flori reprezintă pentru mine un mod ideal de a mă încărca cu energie pozitivă. Iar pentru că am decis să traiesc « la vie en rose », am făcut tot posibilul ca pasiunea mea să devină un stil de viață, dar și un mijloc de auto-susținere.
De ce un business cu flori?
Mă consider foarte norocoasa că am reușit să îmi transform pasiunea pentru flori treptat într-un business, care a cunoscut o creștere organică de la an la an.
Din dorința mea de a îmbina armonios cunoștințele pe care le-am dobândit în cadrul Facultății de Administrarea Afacerilor (și în cadrul cursurilor de antreprenoriat) cu pasiunea mea pentru flori a luat naștere enRose. Organizarea evenimentelor, cu accent pus pe design floral, a părut la momentul respectiv opțiunea ideală pentru mine, iar în timp s-a dovedit a fi cea mai bună alegere.
Cât de greu e să lucrezi cu florile, care sunt atât de perisabile?
Iată o întrebare excelentă care îmi dă șansa să pot face mărturisiri despre provocările efective! Fără îndoială, lucrul cu ele necesită multă delicatețe și o pregătire a florilor fir cu fir. Chiar și în perioadele aglomerate, când viteza cu care se realizează aranjamentele este cheie în livrarea lor la timp, punem mult accent pe tratarea florilor cu respect și gingășie. Într-un sens metaforic, florile ne învață prin perisabilitatea lor cât de efemer este totul. Ceea ce ne reaminteștedin când în când ce bine e să trăiești în prezent.
Care au fost / și sunt provocările antreprenoriatului?
Pentru mine este mereu o provocare să mă autodepășesc și să fiu cea mai bună versiune a mea, să fiu mereu la curent cu tendințele momentului la nivel internațional, cu tehnici corecte de lucru și să fiu un bun expert în domeniul floristic.
Cât de important este să-ți placă domeniul în care lucrezi?
Consider că în antreprenoriat acesta ar trebui să fie de fapt punctul de plecare în alegerea domeniului de activitate, un domeniu care să îți mențină vie pofta de cunoaștere și de viață. Chiar dacă trebuie să lucrezi 14-17 ore pe zi în anumite perioade, poți trece mai ușor peste toate și să nu te simți extenuat. Din pasiune provin atât entuziasmul, cât și dorința de realiza lucruri de un nivel înalt calitativ.
Crezi că ai putea să conduci un business cu flori dacă nu ți-ar plăcea florile?
Cu siguranță nu. Sunt atâtea domenii și nișe în această minunată lume, încât cred că fiecare ne putem găsi satisfacția profesională în antreprenoriat rezonând cu ceva croit pentru noi. Mulți îmi spun cât de boemă este viața mea trăită doar printre flori, așa cum se vede din exterior. Adevărul este că, dincolo de energia pozitivă a atelierului nostru, a florilor, echipei, precum și a evenimentelor (exclusiv fericite), enRose este la fel ca și alte business-uri, o afacere cu tot ce împlică acest lucru: birocrație, latura financiară, juridică etc.
Care sunt cele mai frumoase proiecte la care ai lucrat cu enRose?
Am fost alături la multe evenimente speciale. De fapt, mi se pare “something special” atunci când evenimentul si design-ul acestuia este croit pe masura dorințelor și așteptărilor clienților. Pentru a da doar câteva exemple,
Am contribuit la organizarea unei nunți tematice “Fairytale” care a fost selectat în topul 20 al celor mai bune nunți în 2016.
Am îmbrăcat un tavan în flori albe pentru aniversarea de 10 ani a unei companii, iar rezultatul a stârnit multe aprecieri.
De curând, am lucrat cu IonuțTrandafir la crearea decorului pentru filmarea videoclipului “De dragul iubirii” cu Ioana Ignat, un concept inedit gândit în atmosfera unui atelier floral. Personajul masculin este cuprins de o vrajă ce îl transformă într-un buchet de flori adaugat la colecția de buchete a artistei.
Am fost alături cu decoruri florale structurale la vernisajele unor artiști români cum ar fi Maria Dermengiu, Irina Neacșu, Hamid Nicola Katrib.
Dar cele mai dificile?
Decorurile în mall-uri mi se pare ca au un grad mai mare de dificultate, în sensul că montajul se execută între orele 22-07, uneori în condiții de luminozitate mai scăzută.
Cele mai dificile evenimente însă au fost cele de la început de drum, când simțeam lipsa de experință atât în realizarea efectivă a buchetelor și aranjamentelor florale, cât și a implementarii efective a conceptului.
Nu contează că tu personal faci totul ca la carte, atâta timp cât depinzi de colaboratori și furnizori. Este un întreg lanț în care fiecare verigă poate influența buna funcționare a celorlalte, mai ales că lucrăm cu deadline-uri strânse. Astfel, am realizat că trebuie sa fiu extrem de precaută și să nu fac promisiuni pe care nu sunt convinsă că pot să le onorez. Un management eficient al timpului reprezintă constant o provocare.
Ce înseamnă, astăzi, să fii antreprenor? La ce a trebuit să renunți?
Consider că este foarte important să fii ancorat în realitate pentru a vedea oportunitățile care ne înconjoară. Să dai dovadă de creativitate cu resurse uneori limitate și totodata de flexibilitate pentru a fi aproape de nevoile clientului, care preferă de multe ori sa lucreze cu o echipa cu suflu antreprenorial tocmai pentru ca simte ca i se acordă mai multă atenție.
În domeniul meu, a trebuit să renunț la weekend-uri și la sărbătorile savurate pe îndelete… Pentru mine Crăciunul și mai ales, 1-8 martie, sunt perioade de maximă aglomerație. Ca și sezonul nunților, când rar am câte un weekend liber.
Cât timp îți rămâne pentru tine?
Aș putea spune că tot timpul din lume, pentru că tot ceea ce fac, fac din plăcere. E adevărat că anul întreg este presărat de perioade mai aglomerate, dar reușesc cumva să strecor printre orele de yoga, un vernisaj, o piesă de teatru, un masaj de relaxare sau SPA. Vă mărturisesc că abia în ultimii doi ani mi-am dat seama cât de important este ca uneori să ma deconectez – fie și pentru două ore, de tumultul cotidian. Este sănătos și revigorant!
Pleci vreodată în concediu fără un to do list?
Un concediu fără laptop, iPhone și conexiune la internet nu am avut până acum. Am gestionat pe cât posibil de la distanță, însă am avut mereu o echipă responsabilă la atelier (parcă și mai responsabilă atunci când sunt plecată) pe care m-am putut baza și cărora le mulțumesc.
Care a fost cel mai dificil moment al tău, ca antreprenor? Cum l-ai depășit?
Momente dificile sunt la tot pasul, așa că am învățat cu timpul să mă detașez, să nu intru în panică, pentru a putea găsi soluții eficiente.
Unul dintre cele mai dificile momente a fost când din cauza unei legi antiseismice cu aplicabilitate in 48 ore s-a creat un cutremur în parteneriatul pe care îl aveam atunci în florăria-cafenea Botanique-bouquet de cafè și pe care a trebuit să o închidem constrânși de aceste împrejurări. Un hazard peste care nu am trecut chiar ușor și care a fost o lecție scumpă.
Care sunt planurile tale cu enRose?
Am investit mult în partea de magazin online, realizând un site funcțional, apoi specializându-ne alături de câțiva colegi dedicați pe zona de e-commerce. Sunt mândră să văd rezultatele muncii îndelungate în această direcție și vrem să continuăm creșterea magazinului online. Am mărit recent echipa și îmi doresc să continui dezvoltarea ei și pe viitor. Mai mult, m-am lăsat convinsă să realizez și un proiect mai vechi – organizarea unor workshopuri de artă florală- și deja am realizat o mica serie. Succesul lor m-a încântat și mi-a oferit susținerea necesară să continui. Cred că este esențial pentru orice antreprenor să nu își plafoneze afacerea; fără dezvoltare și flexibilitate nu poate exista succes pe termen lung.
Dacă ar fi să o iei de la capăt…
În liceu, mi-aș fi dorit să devin architect. Am stat să mă gândesc că dacă mi-aș fi urmat visul de atunci, cumva cred că viața m-ar fi adus tot pe drumul design-ului floral și de eveniment.