Arhiva tag-ul pentru: design floral

Interviu apărut în numărul iulie-august 2018 al revistei Marie Claire.

Marie Claire: Când și cum ți-a venit ideea de a-ți face propria afacere?

Adina Filculescu: De mică am fost pasionată de estetică, delicatețe, eleganță și stil, iar arta florală a întrunit întotdeauna aceste caracteristici. A fi înconjurată de flori reprezintă pentru mine un mod ideal de a mă încărca cu energie pozitivă. Iar pentru că am decis să traiesc « la vie en rose », am făcut tot posibilul ca pasiunea mea să devină un stil de viață, dar și un mijloc de auto-susținere.

De ce un business cu flori?

Mă consider foarte norocoasa că am reușit să îmi transform pasiunea pentru flori treptat într-un business, care a cunoscut o creștere organică de la an la an.

Din dorința mea de a îmbina armonios cunoștințele pe care le-am dobândit în cadrul Facultății de Administrarea Afacerilor (și în cadrul cursurilor de antreprenoriat) cu pasiunea mea pentru flori a luat naștere enRose. Organizarea evenimentelor, cu accent pus pe design floral, a părut la momentul respectiv opțiunea ideală pentru mine, iar în timp s-a dovedit a fi cea mai bună alegere.

Cât de greu e să lucrezi cu florile, care sunt atât de perisabile? 

Iată o întrebare excelentă care îmi dă șansa să pot face mărturisiri despre provocările efective! Fără îndoială, lucrul cu ele necesită multă delicatețe și o pregătire a florilor fir cu fir. Chiar și în perioadele aglomerate, când viteza cu care se realizează aranjamentele este cheie în livrarea lor la timp, punem mult accent pe tratarea florilor cu respect și gingășie. Într-un sens metaforic, florile ne învață prin perisabilitatea lor cât de efemer este totul. Ceea ce ne reaminteștedin când în când ce bine e să trăiești în prezent.

Care au fost / și sunt provocările antreprenoriatului?

Pentru mine este mereu o provocare să mă autodepășesc și să fiu cea mai bună versiune a mea, să fiu mereu la curent cu tendințele momentului la nivel internațional, cu tehnici corecte de lucru și să fiu un bun expert în domeniul floristic.

Cât de important este să-ți placă domeniul în care lucrezi? 

Consider că în antreprenoriat acesta ar trebui să fie de fapt punctul de plecare în alegerea domeniului de activitate, un domeniu care să îți mențină vie pofta de cunoaștere și de viață. Chiar dacă trebuie să lucrezi  14-17 ore pe zi în anumite perioade, poți trece mai ușor peste toate și să nu te simți extenuat. Din pasiune provin atât entuziasmul, cât și dorința de realiza lucruri de un nivel înalt calitativ. 

Crezi că ai putea să conduci un business cu flori dacă nu ți-ar plăcea florile?

Cu siguranță nu. Sunt atâtea domenii și nișe în această minunată lume, încât cred că fiecare ne putem găsi satisfacția profesională în antreprenoriat rezonând cu ceva croit pentru noi. Mulți îmi spun cât de boemă este viața mea trăită doar printre flori, așa cum se vede din exterior. Adevărul este că, dincolo de energia pozitivă a atelierului nostru, a florilor, echipei, precum și a evenimentelor (exclusiv fericite), enRose este la fel ca și alte business-uri, o afacere cu tot ce împlică acest lucru: birocrație, latura financiară, juridică etc.

Care sunt cele mai frumoase proiecte la care ai lucrat cu enRose?

Am fost alături la multe evenimente speciale. De fapt, mi se pare “something special” atunci când evenimentul si design-ul acestuia este croit pe masura dorințelor și așteptărilor clienților. Pentru a da doar câteva exemple,

Am contribuit la organizarea unei nunți tematice “Fairytale” care a fost selectat în topul 20 al celor mai bune nunți în 2016.

Am îmbrăcat un tavan în flori albe pentru aniversarea de 10 ani a unei companii, iar rezultatul a stârnit multe aprecieri.

De curând, am lucrat cu IonuțTrandafir la crearea decorului pentru filmarea videoclipului “De dragul iubirii” cu Ioana Ignat, un concept inedit gândit în atmosfera unui atelier floral. Personajul masculin este cuprins de o vrajă ce îl transformă într-un buchet de flori adaugat la colecția de buchete a artistei.

Am fost alături cu decoruri florale structurale la vernisajele unor artiști români cum ar fi Maria Dermengiu, Irina Neacșu, Hamid Nicola Katrib.

Dar cele mai dificile?

Decorurile în mall-uri mi se pare ca au un grad mai mare de dificultate, în sensul că montajul se execută între orele 22-07, uneori în condiții de luminozitate mai scăzută.

Cele mai dificile evenimente însă au fost cele de la început de drum, când simțeam lipsa de experință atât în realizarea efectivă a buchetelor și aranjamentelor florale, cât și a implementarii efective a conceptului.

Nu contează că tu personal faci totul ca la carte, atâta timp cât depinzi de colaboratori și furnizori. Este un întreg lanț în care fiecare verigă poate influența buna funcționare a celorlalte, mai ales că lucrăm cu deadline-uri strânse. Astfel, am realizat că trebuie sa fiu extrem de precaută și să nu fac promisiuni pe care nu sunt convinsă că pot să le onorez. Un management eficient al timpului reprezintă constant o provocare.

Ce înseamnă, astăzi, să fii antreprenor? La ce a trebuit să renunți?

Consider că este foarte important să fii ancorat în realitate pentru a vedea oportunitățile care ne înconjoară. Să dai dovadă de creativitate cu resurse uneori limitate și totodata de flexibilitate pentru a fi aproape de nevoile clientului, care preferă de multe ori sa lucreze cu o echipa cu suflu antreprenorial tocmai pentru ca simte ca i se acordă mai multă atenție.

În domeniul meu, a trebuit să renunț la weekend-uri și la sărbătorile savurate pe îndelete… Pentru mine Crăciunul și mai ales, 1-8 martie, sunt perioade de maximă aglomerație. Ca și sezonul nunților, când rar am câte un weekend liber.

Cât timp îți rămâne pentru tine?

Aș putea spune că tot timpul din lume, pentru că tot ceea ce fac, fac din plăcere. E adevărat că anul întreg este presărat de perioade mai aglomerate, dar reușesc cumva să strecor printre orele de yoga, un vernisaj, o piesă de teatru, un masaj de relaxare sau SPA. Vă mărturisesc că abia în ultimii doi ani mi-am dat seama cât de important este ca uneori să ma deconectez – fie și pentru două ore, de tumultul cotidian. Este sănătos și revigorant!

Pleci vreodată în concediu fără un to do list?

Un concediu fără laptop, iPhone și conexiune la internet nu am avut până acum. Am gestionat pe cât posibil de la distanță, însă am avut mereu o echipă responsabilă la atelier (parcă și mai responsabilă atunci când sunt plecată) pe care m-am putut baza și cărora le mulțumesc.

Care a fost cel mai dificil moment al tău, ca antreprenor? Cum l-ai depășit?

Momente dificile sunt la tot pasul, așa că am învățat cu timpul să mă detașez, să nu intru în panică, pentru a putea găsi soluții eficiente.

Unul dintre cele mai dificile momente a fost când din cauza unei legi antiseismice cu aplicabilitate in 48 ore s-a creat un cutremur în parteneriatul pe care îl aveam atunci în florăria-cafenea Botanique-bouquet de cafè și pe care a trebuit să o închidem constrânși de aceste împrejurări. Un hazard peste care nu am trecut chiar ușor și care a fost o lecție scumpă.

Care sunt planurile tale cu enRose? 

Am investit mult în partea de magazin online, realizând un site funcțional, apoi specializându-ne alături de câțiva colegi dedicați pe zona de e-commerce. Sunt mândră să văd rezultatele muncii îndelungate în această direcție și vrem să continuăm creșterea magazinului online. Am mărit recent echipa și îmi doresc să continui dezvoltarea ei și pe viitor. Mai mult, m-am lăsat convinsă să realizez și un proiect mai vechi – organizarea unor workshopuri de artă florală- și deja am realizat o mica serie. Succesul lor m-a încântat și mi-a oferit susținerea necesară să continui. Cred că este esențial pentru orice antreprenor să nu își plafoneze afacerea; fără dezvoltare și flexibilitate nu poate exista succes pe termen lung.

Dacă ar fi să o iei de la capăt…

În liceu, mi-aș fi dorit să devin architect. Am stat să mă gândesc că dacă mi-aș fi urmat visul de atunci, cumva cred că viața m-ar fi adus tot pe drumul design-ului floral și de eveniment.

 

 

 

 

Cântecul spune că sărbătorile de iarnă sunt cea mai minunată perioadă a anului; cadouri, veselie, gânduri bune pentru cei dragi, în plus apropierea mult așteptatei vacanțe. Cu toate acestea, sociologii afirmă că în luna decembrie nivelul de stres al oamenilor crește în mod considerabil, din cauza presiunii alegerii darurilor.

Ceea ce poate părea doar un moft al societății occidentale este de fapt o realitate pe care am experimentat-o fiecare dintre noi. Presiunea alegerii cadoului potrivit nu se rezumă doar la membrii familiei, care ar putea tolera un dar simbolic, oferit din dragoste, ci mai ales la cercul extins de cunosținte pe care îl avem.

Dorința de a confirma aprecierea pentru o anumită persoană sau mulțumirea adusă alteia se contopește cu un buget prestabilit, dar mai ales cu oferta pieței. Nu este un secret pentru nimeni faptul că în luna Crăciunului rafturile cu produse minunate se golesc de la ora la ora, lăsându-ne de multe ori dezamăgiți și descumpăniți fata de cadoul pe care l-am ratat.

Darurile pentru persoanele tangente vieții noastre trebuie să urmeze un protocol pe care îl menținem până în zilele noastre, în ciuda multor bariere ce s-au dărâmat. Astfel, un cadou pentru colegi, clienți sau orice altă cunosțință trebuie să fie suficient de neutru încât să transmită intențiile bune pe care le avem, fără a invada spațiul personal al persoanei. O cercetare prea atentă a pasiunilor unei persoane îndepărtate poate părea nepotrivită, chiar suspicioasă; în orice caz, nerecomandată de bunul cod al manierelor.

Ce ne rămâne de făcut în acest caz? Un aranjament de sezon realizat cu mult gust este întotdeauna o opțiune binevenită, întrucât orice spațiu – de la cel personal, de acasă, la birou – este decorat în spiritul sărbătorilor de iarnă. Iată recomandările noastre.

*Articol publicat pe www.femei-in-afaceri.ro 

Suntem intr-o perioada in care viitoarele mirese se concentreaza asupra nuntii lor, iar sfaturile sunt binevenite pentru ele, mai ales din partea unei persoane din domeniu. Un profesionist al florilor are mereu un cuvant de spus in acest context, intrucat aranjamentele florale sunt un centru de mare interes pentru domnisoarele in prag de casatorie. Ca si  designer floral si organizator de evenimente, am avut placerea de a acorda un interviu pentru WedMag, in care vorbesc despre pasiunea mea, florile si business-ul construit in jurul acesora. In continuare, va invit sa acordati cateva momente pentru a citi acest interviu :)

Suntem cu ochiul ,,geana” pe tot ce misca in domeniul nuntilor, inclusiv pe furnizorii care atrag un val vizibil de popularitate in timp scurt. De Adina Filculescu – sau enRose – am tot auzit in ultimul timp, numai de bine, ce sa mai spunem ca ne-a mai si placut ce am vazut, asa ca am rugat-o sa ne acorde un interviu a la Wedmag. Am incercat sa aflam cum stau lucrurile din perspectiva unui designer tanar si cum se vede viata de acolo, dintre florile din atelier. A iesit un material frumos si cald, pe care ne dorim sa-l savurati la o ceasca mare de ceai.

Adina Filculescu - enRose (2) Adina Filculescu - enRose
 E o intrebare banala, stim, dar cum te-ai apucat sa ,,faci flori”? Cum de te-ai gandit la asta? A fost dintotdeauna o pasiune? 

Ca oricarei femei, mi-au placut dintotdeauna florile si am avut o atractie catre frumos, insa florile au devenit o pasiune pentru mine de cand am cunoscut o doamna minunata care mi-a insuflat dragostea pentru ele. Am observat din primii ani de facultate o inclinatie catre antreprenoriat, iar faptul ca am facut un internship la o firma care la acel moment se ocupa cu decoratiuni din flori uscate m-a ajutat sa ma hotarasc sa–mi incep propriul business in acest domeniu.

Pe masura ce am descoperita ce varietate mare de flori si culori exista, am devenit fascinata de aceasta minunata lume. Si astazi mai descopar cu uimire cate o nuanta atipica de lathyrus, hortensie sau scabiosa cu care pot face multe combinatii stilistice. Dacă ceea ce faci nu este încununat de pasiune nu poţi avea rezultate remarcabile pe termen lung.

 Daca ai fi stiut la momentul zero tot ce stii acum, te-ai mai fi apucat?

Poate chiar m-as fi apucat mai devreme de acest business. Consider ca sunt intr-o continua evolutie si de rafinare a simtului artistic. Ma aflu intr-o etapa foarte frumoasa in care imi dau seama cat de multe stiu fata de acum cinci ani si deopotriva cat de multe lucruri mai am de invatat. Lucrile nu au devenit mai usoare, ci am invatat cum sa le fac mai bine si mai eficient, si astfel reusesc sa fac fata unui volum mai mare de lucru. Particip frecvent la cursuri sustinute de designeri florali internationali foarte talentati si incerc sa fiu mereu conectata la tendintele in domeniu. Toate aceste surse de inovatie au ca rezultat crearea de noi asocieri de texturi si nuante care sa smulga acel „wow” din partea clientilor. 

Ce ti s-a parut atragator la acest domeniu?

Cel mai mult m-a atras la acest domeniu faptul ca ,,the sky is the limit” si imi pot folosi creativitatea intr-un mod liber. Nu exista un tipar pe care trebuie sa-l urmez si este mereu loc de inovatie. Un alt motiv pentru care imi place acest domeniu este flexibilitatea programului. Pot sa imi organizez programul in asa fel incat sa am si timp liber, functionez dupa alt ,,orar”. Pot merge la un film in timpul zilei pentru ca am intalniri cu mirii seara, dupa programul lor. Faptul ca imi asum provocarile pe cont propriu, satisfactia lucrului bine facut si aprecierea celor din jur sunt aspecte care m-au determinat sa aleg acest domeniu. 

Care au fost cele mai mari temeri ale tale cand te-ai apucat de acest business?

Evident ca cea mai mare temere a fost teama de esec, dar consider ca sunt o persoana curajoasa care are incredere in fortele proprii iar acest lucru m-a ajutat sa-mi infrang aceasta temere. 

Cum ai descrie stilul EnRose? Care crezi ca sunt particularitatile tale ca designer floral pe o piata destul de aglomerata?

 EnRose este o poveste de suflet, o companie de design floral si de eveniment care vine ca o extindere a personalitatii mele, unde implicarea creativitatii si a sensibilitatii, alaturi de acel rafinament si aer chic specific frantuzesc, se regasesc in conceptele de design floral si de eveniment.

Flexibilitatea este o calitatea necesara in antreprenoriat, asa ca adaptez cat mai mult stilul meu pe ceea ce isi doresc clientii. Dar de cele mai multe ori nu este necesar, fiindca cei care vor sa colaboram o fac in urma vizualizarii portofoliului nostru cu care au rezonat si in care s-au regasit.

Iau in considerare factori ca scopul evenimentului, ocazia, tipologia protagonistilor, sezon/ anotimp, indoor/out door, particularitatile arhitecturale ale spatiului in care urmeaza sa aiba loc evenimentul, tematica acestuia, stilul si bugetul. Designul de eveniment nu este o sintagmă pretenţioasă, ci este rezultatul logicii armonioase a designerului care s-a gandit meticulos la nevoile clientului său si in care am luat in considerare toti acesti factori. Este nevoie de creativitate, dar si de resurse logistice pentru materializarea unei idei sau a unui vis.

 
 enRose stil (2) design floral enRose

Care este partea ta preferata a ,,procesului”, a muncii tale?

Cred ca partea mea preferata a intregului proces este momentul in care livram bunurile si vedem bucuria de pe fetele clientilor, mai ales cand reusim sa le depasim asteptarile. Acest lucru ne aduce o mare satisfactie si ne ofera o doza de motivatie pentru a continua ceea ce facem aici la EnRose cu atata dragoste.

 nunta enRose (2) nunta enRose (1)

Este vreo floare cu care iti place sa lucrezi in mod special? De ce?

Nu pot spune ca am o floare cu care imi place sa lucrez in mod particular. Florile, la fel ca oamenii, sunt unice – fiecare are frumusetea ei aparte. Pentru ca exista intr-o varietate foarte mare, folosesc trandafirii ca floare secundara in buchete si aranjamente. 

Este vreo floare de care ,,te feresti”? De ce?

Cum am spus anterior fiecare floare este diferita in felul ei iar acest lucru imi da posibilitatea de a crea ceva nou de fiecare data. Chiar daca doua buchete au in compozitie aceleasi flori ele nu vor putea fi identice tocmai datorita acestui fapt.

Este bine de stiut ca exista anumite flori care sunt afectate daca sunt combinate cu citrice (portocale, lamai) in unele aranjamente florale.

De asemenea, nu as putea combina orhideele cu foarte multe tipuri de flori (in special cu cele de camp). Orhideele au o anumite eleganta si feminitate atunci cand sunt folosite in combinatii minimaliste. Nu as putea combina de exemplu spice (rustic) cu orhidee (elegant, modern).

Cum arata centerpiece-urile ideale, in viziunea ta?

Nu am o conceptie asupra unui ideal. Ideal este un concept subiectiv, care tine de preferintele fiecarui client. Dupa discutiile cu ei si in functie de detaliile evenimentului vom concepe un centerpiece ideal pentru fiecare in parte, poate fi minimalist sau opulent, depinde de mai multi factori.

Florile sunt o parte vitală din orice nuntă. Aranjamentele corect concepute şi buchetele de flori o pot schimba complet şi au rolul de a potenţa ambianţa. Se pot desprinde mai multe stiluri, de exemplu cel simplu-natural-fresh si cel elegant, opulent.

Un trend foarte utilizat este cel reprezentat de decoraţiunile organice în care se îmbină ramuri de coryllus, coaja de copac, secţiuni transversale în lemn, care spun deja o poveste prin circumvoluţiunile aferente numărului de ani. Pe această bază se ornează cu orhidee pentru un look sofisticat şi modern, sau plante suculente, grâu încolţit etc. Un alt trend este decorul creat din sticlute de diferite forme in care se aranjeaza flori in culori pastel prinse cu o panglica dantelata.

 Cat de mult se implica clientii in deciziile legate de designul floral pentru evenimentul lor? In ce masura adica iti lasa mana libera?

Exista doua tipologii de clienti, cei care nu vor sa se implice in organizarea evenimentului si imi dau mana libera pentru a face ceea ce consider eu ca ar fi potrivit, si cei care vor sa fie consultati in fiecare decizie luata pe durata intregului process si stau foarte aproape. 

Stim ca fetele se implica mult mai mult in partea asta, ,,cu florile”. Ai avut vreodata clienti mai implicati decat partenerele lor, mai pasionati de flori decat ele? Mai ,,cunoscatori”?

Da. Chiar am avut viitori miri cu care am purtat intreaga discutie in legatura cu acest aspect fara ca mireasa sa fie implicata in vreun fel. Am avut cazuri razlete de miri care erau atat de atenti la detalii, incat stiau ce nuanta este panglica de la servet.

Ce iti place cel mai mult la clientii tai?

In ultimii ani am observat o crestere a interesului din partea clientilor catre aranjamentele florale pentru crearea unui eveniment, iar acest lucru faciliteaza discutia cu ei. Si de aceea ma bucur ca putem avea o discutie deschisa despre aranjamentele florale. De cele mai multe ori clientii ajung la noi fie printr-o recomandare, fie in urma vizionarii portofoliului – si rezoneaza intr-o mare masura cu ceea ce am lucrat pana acum.

Care crezi ca sunt cele mai mari preconceptii in domeniul asta? Adica cu ce ,,te lupti” cel mai mult?

Sunt cateva presupuneri false (,,misconceptions”) legate de folosirea florilor de camp sau de folosirea verdetii pentru a micsora bugetul. Am intalnit adeseori o aversiune fata de trandafiri, clientii gandidu-se ca nu exista decat trandafirii albi si rosii ,,de la florarie”. De multe ori sunt surprinsi de cat de multe soiuri exista si ii asociaza cu bujorii. Apropo, este creata o intreaga isterie in jurul bujorilor.

Ce sfat ai da celor care vor sa inceapa un business in acest domeniu?

Eu i-as sfatui pe cei care vor sa inceapa un business in acest domeniu sa faca totul din pasiune si sa-si pastreze autenticitatea. Intr-adevar, la inceput li se va parea greu, dar nimic frumos nu se castiga fara munca asidua. Responsabilitatile sunt mari dar si satisfactia e pe masura, daca sunt dispusi sa faca aceste lucruri, ,,Go for it!”

Imi doresc ca designul floral sa faca parte din viata cat mai multor oameni, nu numai la evenimentele speciale cum ar fi nuntile si botezurile, iar oamenii sa aiba o deschidere mai mare din punct de vedere artistic si estetic. Daca ne inconjuram din ce in ce mai mult cu lucruri frumoase care sa transmita emotii estetice, le vom cauta frecvent si vom trai intr-un mediu proprice dezvoltarii personale.

Multumesc celor de la Wed Mag si in special Andradei Sas (The Wedding Styler) pentru ca mi-a luat acest interviu WedMag: Profesionistii nuntilor – Adina Filculescu, EnRose

Nunta este un moment propice pentru a da frâu creativității. În timp ce o petrecere aniversară se poate lovi de inconveniențele de spațiu, timp și număr de invitați, o nuntă oferă cadrul necesar pentru transpunerea în realitate a oricărei povești de iubire. Acesta este unul dintre motivele pentru care în ultimii ani, nunțile tematice au cunoscut o creștere semnificativă în rândul preferințelor mirilor, atât în spațiul occidental, cât și în cel local, din România.

Viața bate filmul este un dicton celebru și nu este un secret pentru nimeni faptul că marile povești de iubire din cinematografe au fost inspirate de-a lungul timpului de întâmplări reale, cărora li s-a oferit un strop de magie creativă a regizorului. Iată de ce nunțile tematice inspirate din lumea filmelor capătă din ce în ce mai multă căutare în rândul viitorilor miri, garantând în același timp, unicitate și originalitate.

Există o serie de variante pentru mirii care își doresc o nuntă cu tematică cinematografică: de la alegerea filmului preferat ca temă pentru întregul decor, până la îmbinarea mai multor genuri într-o poveste proprie. Indiferent de alegere, experiența ne-a demonstrat că efectul supriză este garantat, atât pentru miri, cât mai ales pentru invitați.

Un caz aparte l-au reprezentat mirii enRose, Raluca și Marius, a căror nuntă s-a desfășurat la Palatul Mogoșoaia, într-o zi călduroasă de septembrie 2015. Cei doi îndrăgostiți au pornit de la propria lor poveste de iubire, având drept coordonate filmele romantice pe care le-au văzut împreună, de-a lungul anilor.

„O poveste ca în filme” a fost motto-ul nunții, astfel că fiecare masă a invitaților a avut propria sa producție cinematografică. Romantici incurabili, îndrăgostiți peste măsură și plin de simțul umorului, Raluca și Marius și-au purtat invitații prin diverse genuri cinematografice, propunându-le comedii precum When Harry met Sally, Pretty Woman sau Don Juan de Marco, drame glamuroase precum Pe aripile vântului, Casablanca sau Titanic, și multe alte titluri emoționante.

Și pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte, iată câteva fotografii care au suprins atmosfera acestei nunți, „realizată pe platoul de filmare de la Mogoșoaia”. Atenție, motor!

12490293_1087892857912274_1387294235_o12490180_1087893181245575_1088535592_o12528194_1087892737912286_186220927_o12516637_1087904151244478_1875576485_o12517210_1087892584578968_954429170_o12494013_1087904154577811_884839829_o

Credit Foto: Cristian Ana Photography

 

Atelierele Flori de Bine ne încântă de fiecare dată și suntem bucuroși că facem parte din acest proiect minunat. Mai mult, prin implicarea noastră vrem să vă inspirăm și să vă îndemnăm să faceți lucruri care să aducă valoare vieții voastre. Am avut ocazia să organizăm două workshop-uri florale, iar feedback-ul  a fost de fiecare dată unul pozitiv. Participantelor le-a plăcut foarte mult și ne-au spus că a fost interesant să învețe lucruri noi și să afle mai multe despre designul floral.

Pentru cea de-a doua ediție a fost aleasă tema ” Flori în păr” și piesa centrală pe care s-a bazat atelierul a fost coronița din flori naturale. Pasionate de flori și dornice să învețe cum să își creeze singure coronițe pe care să le poarte mândre în păr, domnișoarele participante au venit cu propriile idei și fiecare coroniță a ieșit la sfârșit diferită de toate celelalte și specială în felul ei.

Florile folosite au fost alese astfel încât să se îmbine perfect într-o coroniță și să creeze o cromatică armonioasă. Printre cele mai dorite floricele au fost minirozele albe, grena si roz, iar pentru un efect mai intens am folosit si astilbe roz, solidago, dar în special cupele de orhidee mokara. Ceea ce a ieșit a fost pe placul tuturor și coronițele au fost perfecte pentru a fi purtate la un eveniment, la o ieșire în oraș sau pur și simplu, pentru că florile sunt un accesoriu superb.

Vrem să împărtășim cu voi câteva imagini care descriu energia pozitivă și atmosfera din cadrul workshop-ului floral. Multumiri speciale merg către Radu Mălășincu, care a surprins perfect fiecare moment.

Atelier floral Flori de Bine (1) Atelier floral Flori de Bine (14) Atelier floral Flori de Bine (3) Atelier floral Flori de Bine (4) Atelier floral Flori de Bine (5) Atelier floral Flori de Bine (6) Atelier floral Flori de Bine (7) Atelier floral Flori de Bine (8) Atelier floral Flori de Bine (9) Atelier floral Flori de Bine (10) Atelier floral Flori de Bine (11) Atelier floral Flori de Bine (12) Atelier floral Flori de Bine (13)  Atelier floral Flori de Bine (15) Atelier floral Flori de Bine (16) Atelier floral Flori de Bine (2)

Nunta, acel eveniment unic la care orice femeie visează, necesită foarte multe pregătiri. De la alegerea rochiei de mireasă, “la pièce de résistance” a nunții, și până la stabilirea celorlaltor amănunte care vor completa întreg evenimentul, buchetul de mireasă este unul dintre cele mai importante detalii pentru ca totul să fie perfect. Buchetul este elementul care completează ținuta unei mirese și trebuie conceput în așa fel încât să nu rămână neobservat. El trebuie să fie unic și să se ridice la nivelul așteptărilor, de aceea este extrem de dificil să te decizi asupra acestuia.

Credit foto: http://vladgherman.ro/

Credit foto: http://vladgherman.ro/

Nu fiecare mireasă știe ceea ce își dorește atunci când vine vorba de a alege buchetul care să fie nu doar potrivit  personalității și tinutei ei, dar și un accesoriu remarcabil și în echilibru cu întregul design al nunții. De aceea, la enRose punem foarte mult preț pe viziunea viitoarelor mirese asupra buchetului, și a nunții în ansamblu, încercând să creăm un concept armonios  pentru ca buchetul de mireasă să fie memorabil. În căutarea combinației perfecte, îmbinăm preferințele și trăsăturile personale cu tendințele internaționale în materie de nunți pentru ca fiecare mireasă să se simtă specială, iar buchetul pe care îl poartă să fie exclusiv și autentic.

Credit foto: www.fotografultau.ro

Credit foto: www.fotografultau.ro

Fiecare buchet în parte este gândit și creat având perspectiva de ansamblu, întrucât acesta trebuie să reflecte conceptul întregului eveniment și să sugereze eleganță, rafinament, bun gust și romantism. Florile sunt alese cu mare atenție și aranjate cu multă creativitate, având în vedere aspecte precum culoare, miros și prospețime, toate acestea vibrând într-un echilibru perfect.

Buchet mireasa la vie en rose

Credit foto: C’est lavi

Așa cum se spune în tradiția românească, pentru ca buchetul unei mirese să fie perfect, el trebuie creat, oferit și primit cu multă dragoste. În tot ceea ce facem, pasiunea și dragostea față de flori și de frumos sunt cele care ne conduc înspre împlinirea obiectivului propus, astfel ca rezultatul să fie plin de satisfacție atât pentru noi, cât și pentru clientele noastre.

Inoubliable Buchet mireasa

Credit foto: imagia.ro

Adina Filculescu

Adina Filculescu

Când mi s-a propus să scriu un articol pentru revista „Business Woman”, care este dedicată femeilor de afaceri de succes, m-am tot gândit la subiecte care ar putea să prezinte interes pentru aceste doamne care, chiar dacă se dedică vieţii profesionale, nu uită de viaţa personală.

Astăzi mă simt inspirată și vreau să vă povestesc despre designul floral și de eveniment. Designul implică deopotrivă emoţie și raţiune, astfel încât cele două emisfere cerebrale să conlucreze organizat pentru a desăvârși lucruri ce ne ancorează în prezent și au toate șansele să ne prefigureze viitorul.

Designul de eveniment nu este o sintagmă pretenţioasă, ci este rezultatul logicii armonioase a designerului care s-a gândit meticulos la nevoile clientului său. Considerat un etalon al creativităţii pentru că ceea ce a creat este materializarea unei idei sau a unui vis, designerul încearcă să facă lucrurile mai frumoase și mai utile transmițând emoții estetice.

Lumea designului floral oferă un peisaj uimitor de bogat și nenumărate surse de creație, iar atunci când există o combinație eclectică între un suflet artistic și un simț pentru afaceri se poate forma un concept cu adevărat unic. O pasiune pentru flori și un spirit creativ liber de cele mai multe ori nu sunt suficiente. Cei mai buni designeri florali au o bază solidă de cunoștințe și de studii în domeniu, dar și o dorință continuă de formare și dezvoltare profesională, care îi diferențiază de amatori și începători. Rezultatul final este acela de a promova cunoașterea, care va conduce atât la crearea unor modele florale comerciale, cât și la pregătirea unei afaceri de design floral caracterizată prin etică, profesionalism și implicare totală pentru ca visul să devină realitate.

Prin călătoriile mele în străinătate cutreier florăriile și magazinele de bricolaj, particip la workshopuri inspiraționale și urmăresc tendințele internaționale învățând de la cei mai buni designeri florali – Gregor Lersch, Per Benjamin, Tomas de Bruyne, Paula Pryke, Niels van Hemert, Ben Clevers.

floralworkshop22

workshop enrose

workshopfloral

Pasionată de tot ceea ce este frumos și creativ, am reușit să insuflu aceste valori și afacerii pe care o dețin, bazându-mă tot mai mult pe conceptul de design floral și dorința de a transforma afacerea în ceva mai mult decât o florărie. Am diversificat gama de servicii, firma ocupându-se acum și de organizări de evenimente, în special de organizarea nunților.

Wedding design

Ați găsit persoana alături de care să spuneți „Da” și doriți să acordați atenția cuvenită marelui eveniment? Chiar dacă ești absorbită de tumultul cotidian de a mânui afacerile proprii, îți dorești să fii în faţa altarului alături de viitorul tău soț și să vă distrați pe cinste într-o ambianță de neuitat.

Nunta ta trebuie să fie un eveniment pe care ți-l vei aminti toată viața. Va fi o ceremonie cu o eleganță clasică, una rustică sau una elaborată și extravagantă? Indiferent de ce tip de nuntă îți dorești, un lucru este cert: nunta ta va fi originală!

De ce să colaborezi cu un florist profesionist? Florile sunt o parte vitală din orice nuntă. Aranjamentele corect concepute și buchetele de flori o pot schimba complet și au rolul de a potența ambianța. Studiile au dovedit că florile afectează oamenii în mod pozitiv și creează o atmosferă deosebită, adăugând culoare, textură, parfum și stil.

wedding enrose

enrose wedding floral arrangement

Mirii pot porni în alegerea temei de la plăceri comune, mici pasiuni care le sedimentează relația, cum ar fi călătoriile, elemente din cultura țării unde au petrecut o vacanță de vis, etc. Crearea unui concept unic, croit sur mesure pe personalitatea clienților, implică și partea de consultanță pe întreaga durată a pregătirilor. Comandarea florilor de nuntă nu este ceva ce faceți în mod frecvent și atunci apelarea la sfatul unui specialist poate face ca experiența să fie de succes și, mai ales, foarte plăcută.

Schemele de culori pentru nunți urmează întotdeauna tendințele din modă. Doar ce au defilat pe podiumurile internaționale și în toate revistele de modă ultimele colecții, și le și regăsim în elementele de decor. Gama cromatică este cea care atrage, înainte de toate, atenția privitorului și aceasta este variată, de la culori neon la combinații pastel cu tonuri neutre, cu accente de sidefiu și auriu-pal.

Nunțile tematice se poartă de mulți ani și farmecul lor stă în faptul că sunt croite pe personalitatea mirilor. De exemplu, am organizat o nuntă tomnatică foarte frumoasă, învăluită în aroma cafelei. Coffee theme wedding a fost ideea miresei, gândindu-se că amândoi îndrăgesc foarte tare cafeaua, dar și că ea a fost cerută în căsătorie… la o cafea.

movie themede wedding floral design

movietheme

Printre proiectele noastre recente se numără și colaborarea cu designerul Agnes Lukacs pentru a pune în scenă conceptul de Origami Heart Wedding: decorațiuni florale, mărturii, place carduri, buchete, toate completate de inimioare origami în culori tari de roșu, fuchsia, mov, verde închis, verde deschis. Tema origami poate fi reinterpretată și la evenimentul tău, fie că este vorba de un buchet din flori origami sau aranjamentele sălii. Trebuie însă să știi că această artă japoneză a plierii hârtiei este extrem de elaborată și nu poate fi lăsată pe mâna oricui.

De asemenea, un trend foarte utilizat este cel reprezentat de decorațiunile organice în care se îmbină ramuri de corylus, coaja de copac, secțiuni transversale în lemn, care spun deja o poveste prin circumvoluțiunile aferente numărului de ani. Pe această bază se ornează cu orhidee pentru un look sofisticat și modern, sau plante suculente, grâu încolțit, și putem vedea chiar o reîntoarcere în scenă a garoafelor.

Câteva teme pertinente pentru o petrecerea memorabilă? Enumăr doar «Paris – La vie en rose», La Belle Epoque cu aer retro, un setting spectacular reprezentând lumea acvatică și plajele însorite, vacanța în Provence cu parfum de lavandă, Marie Antoinette, Alice în Țara Minunilor sau tradiționalul rustic românesc cu un spin-off elegant.

Senzorial, vizual, olfactiv, flair artistic

În proiectele noastre folosim asimetrii și ne jucăm cu contraste în căutarea perfecțiunii folosind un spectru larg de la delicat la extravagant – idei care au aceeași bază, dar care ajung la rezultate diferite și surprinzătoare. Ne interesează în permanență ce este nou, ce se întâmplă și unde să găsim ceea ce avem nevoie pentru a transforma totul în realitate.

Avem un portofoliu complex, alcătuit cu pricepere din buchete, aranjamente florale pentru masă și decoraţiuni florale care să îți capteze întreaga atenție. Chiar dacă este vorba de cele corporate sau de cele pentru evenimentele în familie, decorațiunile noastre își păstreze fidelitatea sub semnătura enRose, fiind în același timp inovative și originale.

bouquet enrose

Îmi doresc să va fi oferit hrană pentru suflet, ca o pregustare îmbietoare pentru atunci cand vreți să savurați cele mai frumoase momente din viața voastră într-o ambianță desăvarșită.

Adina Filculescu, Enthusiast entrepreneur, floral design lover, making events happen, enRose

 

Articol realizat pentru Business Woman Magazine, care poate fi accesat la 

http://www.businesswoman.ro/ro/index.php?p=articol&a=2868