Arhiva tag-ul pentru: enrose

Iata intrebarea pe care o primim cel mai des: „Cum rezista florile mai mult timp? “. De aceea, ne-am gandit ca este momentul ca floristii nostri sa impartaseasca cu voi cateva secrete, rapide si simple, pentru a prelungi durata de rezistenta a florilor taiate.

Cel mai des cumparatorii deleaga vina pe factorii externi, precum conditiile meteo extreme (prea cald, prea frig) sau calitatea florilor achizitionate de la vanzator. Desi este adevarat ca aceste doua exemple influenteaza durata timpului in care o floare se ofileste, experienta ne-a invatat ca modul in care florile sunt tratate dupa cumparare este esential in rezistenta lor.

  1. Primul pas, pregatirea vasului. Este foarte important ca vasul in care vor fi asezate florile sa fie curat. Acesta trebuie sa fie spalat foarte bine cu apa calda si detergent pentru a inlatura bacteriile si particulele de praf.
  2. Nu aseza florile cu tot cu ambalaj, legate cu funda sau alte accesorii, deoarece acestea le sugruma. Lasa-le sa „respire”!
  3. Cozile florilor trebuie taiate aproximativ 2 centimetri, inainte de a fi asezate in vas. Taierea se va face oblica, respectand un unghi de aproximativ 45 grade. Nu va speriati, taierea unei flori nu se vrea a fi un test din geometria clasei a 7-a. Mult mai important este instrumentul pe care il folositi: cutitul sau foarfeca trebuie sa fie ascutite, pentru a nu strivi codita florii. Nu rupeti cozile, deoarece veti altera capacitatea lor de a se hidrata. In primele ore de la asezarea in vaza cu cozile taiate, florile isi trag cea mai mare cantitate de apa, fiind esentiala – ca si in cazul oamenilor- pentru a rezista cat mai mult.
  4. Taierea coditelor trebuie efectuata prin scufundarea florilor in apa. Unul din motivele pentru care florile se ofilesc mai repede este contactul cu aerul. Pentru a evita ca asta să se întâmple, taie cozile florilor atunci când sunt scufundate în apă sau ținându-le sub un jet de apă.
  5. Nicio frunza nu trebuie sa atinga apa in care stau florile, deoarece frunzele sunt purtatoare de bacterii si in acest fel se accelereaza ofilirea florii. Indepartati frunzele din partea inferioara a tulpinii. Pentru siguranta, folositi mai putina apa in vas, cu mentiunea ca florile trebuie sa fie verificate mai des pentru a nu ramane fara apa. Credeti-ne pe cuvant, uneori florile absorb multa apa.
  6. Schimbati apa din vas la doua zile. In acest fel, se evita perpetuarea bacteriilor si florile, acestea se pot hidrata corect, in continuare. Mai mult, odata cu schimbarea apei, recomandam din nou sectionarea tulpinii.
  7. Mentineti o temperatura optima in camera in care stau florile. In camera frigorifica, florile stau la o temperatura optima de 7-10 grade Celsius. Sigur, nu ne asteptam sa le creati un ambient nici de 17-18 grade, insa daca evitati pozitionarea vasului cu flori langa calorifer (iarna) sau langa ferestra (vara, cand soarele este foarte puternic), florile voastre vor rezista mai mult timp.
  8. Camera trebuie sa fie aerisita in fiecare zi pentru ca florile sa se mentina cat mai proaspete. De asemenea trebuie sa se evite sa se fumeze, sa se gateasca, sau sa fie folosite lotiuni chimice in preajma lor. Fiecare
  9. O baie cu apa rece poate revigora florile care si-au inclinat capul si par a se ofili, desi v-a fost garantata prospetimea lor. Scufundati-le in apa rece timp de minim 30 de minute, iar apoi repetati procedeul taierii cozilor. Odata reasezate in vaza cu apa proaspata, florile vor recapata tonusul.
  10. Atentie in ce combinatie asezati florile in vaza! Florile trebuie asezate in vase in functie de tipul lor de flori. Sunt unele flori precum zambilele, care elimina o anumita seva ce sunt daunatoare pentru alte flori. De exemplu niciodata nu combinam trandafiri cu zambile;  sau trandafiri albi cu trandafiri colorati deoarece trandafirii albi pot trage din pigmentul celorlalti trandafiri si altfel culorile se pot schimba, dar nu intr-un mod foarte placut.
  11. Când mergi la cumpărături, florile să fie ultimul lucru de pe listă pe care îl cumperi. Schimbarea de temperatură și lipsa apei nu le sunt deloc benefice, deci, cu cât le duci mai repede acasă și le așezi în apă, cu atât mai bine.

 

Bonus enRose: un pliculet de conservant face minuni in extinderea duratei de viata a florilor voastre! De aceea, va recomandam sa cereti intotdeauna floristului de la care achizitionati florile, un plic de conservant pentru buchetul vostru.

Buchetele enRose vin insotite de o brosura cu sfaturi de ingrijire a florilor si cu un pliculet de conservant/ hrana pentru flori.

Constrângerile: motorul inovației într-un business creator de frumos

Constrângerile: motorul inovației într-un business creator de frumos

Inovația, ca răspuns rezilient la constrângeri, nu este doar apanajul companiilor mari care dispun de bugete substanțiale de R&D ci și must-ul business-rilor antreprenoriale. Aflați mai multe de la Adina Filculescu, antrepreanoarea motivată în egală măsură de frumos și de lucrul bine făcut, care, în 2008, a pus bazele enRose.

Ce înseamnă pentru tine inovația, ce înseamnă în contexul specific al business-ului enRose?

Dezvoltare – acesta este primul cuvânt pe care îl asociez cu inovația în business-ul meu. Am pornit dintr-o eră, nu prea îndepărtată, însă diferită de ceea ce se întâmplă azi, când totul se petrecea offline. Ne axam mult pe puterea împărtășirii experienței positive, word of mouth, iar lumea din domeniul design-ului floral și al organizării de evenimente atingea cu greu, și poate doar tangențial, online-ul.

Am simțit de la început că social media, atunci era vorba doar de Facebook, el însuși aflat la început în 2009, este o cale prin care putem ajunge la clienți, nu numai într-un sens strict de vânzare, ci de creare a unei stări, un mix de  inspirație și emoție. Apoi, a venit investiția într-un magazin online real, care să crească nivelul digitalului în poveste enRose. Și aș spune că a fost o abordare bună, în urmă cu aproape 6 ani, întrucât it paid off, cum s-ar spune. E-commerce-ul este astăzi piatra de temelie a afacerilor.

De asemenea, pentru mine inovația depășește linia tehnologică și se aplică în fiecare lucru pe care îl facem diferit de la un an la altul, printr-o nouă perspectivă mult mai eficientă, fie că vorbim de design inovativ prin mixul inedit de elemente, fie de o nouă procedură de lucru care eficientizează fluxul operațional.

Pentru mine inovația depășește linia tehnologică și se aplică în fiecare lucru pe care îl facem diferit de la un an la altul, printr-o nouă perspectivă mult mai eficientă.

Care sunt sursele voastre de inspirație pentru inovație? Cum le transpuneți, ca organizație, în inițiative de business? Exemple de astfel de inițiative deja implementate.

Se pot împărți pe mai multe planuri. Primul dintre ele este cel legat exclusiv de funcționarea afacerii și hibridul între online și offline – spun hibrid, întrucât nu poți organiza un eveniment doar de la distanță – cine ar mai pune decorațiunile? Am mizat pe o dezvoltare digitală cu mult înainte de acest an, îmbinând eficiența unui magazin online pe care îl îmbunătățim constant, social media și advertisingul online. Pentru un business mic, nișat, aceste lucruri, ce păreau inovatoare pentru alții acum câțiva ani, au devenit un MUST pentru a putea crește și a rămâne pe piață.

Apoi, ne putem referi la inovația în domeniul designul floral și aici pășim în latura artistică a business-ului, cea mai plăcută și admirată. Suntem mereu conectați la trendurile internaționale, le anticipăm și avem curaj să le implementăm, chiar dacă uneori pare avantgardist, întrucât ne bazăm pe apetitul clienților noștri pentru piese unicat, cu totul personalizate în funcție de stări și emoții. Realmente lucrăm cu acestea, ca să oferim o întreagă poveste. Mi se pare cu atât mai interesant procesul de inovație atunci când ai de fapt mai multe limitări: resurse disponibile, preferințele clientului, ce poate oferi locul în care este organizat evenimentul, bugetul clientului și toți ceilalți factori de care trebuie să ținem cont în organizarea evenimentului.

Tot în domeniul designului floral, ecologia și-a făcut simțită influența tot mai mult în ultimii ani: se trece încet încet la o diminuare a elementelor non-eco-friendly, cum este de exemplu buretele. Am găsit alternative – aici chiar e nevoie de un spirit ușor inovator. Ne străduim să investim în lucruri de cea mai bună calitate, pentru ca oamenii să se poată baza pe acele piese și să le refolosească ei înșiși, ca să reducem risipa și cumpărături de timp binge.

 Suntem mereu conectați la trendurile internaționale, le anticipăm și avem curaj să le implementăm, chiar dacă uneori pare avantgardist.

În ce fel criza prin care tocmai trecem a influențat felul în care ne raportăm la inovație?

A fost un push și mai puternic pentru trecerea la e-commerce, pentru cei care nu făcuseră acest lucru. Aș îndrăzni să spun că este ultimul tren, deoarece, tendința era deja de un deceniu, iar un site, un brand, are nevoie de o indexare solidă în Google, iar acest lucru nu se poate face peste noapte.

Digitalul ne-a ajutat enorm să comunicăm cu oamenii, să împărtășim povești, istorii, lucruri frumoase. Dar este adevărat în egală măsură că lipsește interacțiunea umană și acest lucru se resimte și asupra noastră tot mai acut.

Aveam lunar workshop-uri de maxim 12 – 14 persoane, creat mereu în jurul unor stiluri și povești – ne jucam într-un mod foarte teatral și se transformau în seri pline de bucurie. Nu era o parte esențială a business-ului, financiar vorbind, dar era o seva de satisfacție. Și nu, online nici nu se poate compara experiența! De aceea, am refuzat să trecem pe…Zoom cu workshop-urile

Ce proiecte de inovaţie dezvoltaţi în prezent? Ce urmează? Care sunt planurile de viitor?

Acum suntem în mood-ul sărbătorilor de iarnă. Luna decembrie este mereu una aglomerată pentru noi – și ne place! Am dezvoltat portofoliul de produse în ultima lună, introducând și promovând o secțiune de cadouri, torturi, deserturi franțuzești, șampanii și cutii pentru bărbați (ei sunt mereu neglijați) . Am dat o față nouă Home-page-ului de pe www.enrose.ro care să fie și mai prietenoasă pentru clienții noștri. Am introdus încă din primăvară abonamentele lunare prin care livrăm flori săptămânal acasă și o serie de alte beneficii – acestea au avut un ecou minunat la prietenii noștri, chiar și pentru clienții noi au fost o alegere primită cu bucurie.

Încă un proiect nou dezvoltat în vara aceasta – pentru că în trecut nu aveam timp să îl putem realiza așa cum ne doream – este peisagistica atât pentru amenajarea grădinilor, cât și a balcoanelor sau teraselor de bloc. Nu era un domeniu dezolvat în România, ci specific altor țări vestice care pun un accent deosebit pe această latură estetică. Dar iată că pandemia a mai schimbat din mentalități și am pornit și noi în această aventură.

Exemple de bune practici în managementul inovaţiei de la companiile pe care le admiri?

Implicare în CSR. Admir proiectele de responsabilitate socială, de caritate atât la companii din domeniul nostru, dar și din orice altă zonă. Am văzut cât de multă bucurie aduc asemenea proiecte pentru beneficiari și îmi este tot mai clar că dăruind, vei dobândi, ca să citez din Nicolae Steinhardt. Sperăm să pășim și noi, cu enRose, în asemenea proiecte prin care să oferim bucurie și speranță.

Despre Adina Filculescu și enRose

Designul floral implică deopotrivă emoție și rațiune, astfel încât cele două emisfere cerebrale să conlucreze organizat pentru a desăvârși lucruri care ne ancorează în prezent și au toate șansele să ne prefigureze viitorul.

La 33 de ani, tânăra antreprenoare Adina Filculescu se bucură de roadele unei afaceri înfloritoare dezvoltată începând cu 2008. Pasiunea pentru designul floral și atracția față de aerul chic specific franțuzesc, accentuate printr-o eleganță discretă și o doză de creativitate, conturează firesc povestea enRose. De fapt, enRose e mai mult decât o poveste. E o stare, un stil, o experiență, toate acestea regăsite în conceptele de design floral și de eveniment.

 

Interviul  „Constrângerile: motorul inovației într-un business creator de frumos” original poate fi citit și aici.

Sursă: www.marketingfocus.ro

Va fi cea mai frumoasă zi și, totuși, emoțiile îți dau deja târcoale, deși știi bine că vrei să nu ai parte de niciun pic de stres în dimineața nunții tale. Vei avea sentimentul că te pregătești de un mare examen al vieții tale, însă vrem să te convingem că nu seamănă deloc cu bacalaureatul. Ziua nunții tale este un moment absolut minunat, unde bucuria și energia pozitivă sunt cuvintele de ordine.

Vă propunem câteva modalități simple prin care poți reduce stresul dinainte nunții, pentru a te bucura fără nicio umbră de negativitate, de evenimentul superb pe care îl trăiești alături de cei dragi.

Pregătește-te singură

E foarte distractiv când te pregătești cu domnișoarele tale de onoare – știm asta! Dar este în același timp destul de stresant să fii înconjurat de multe persoane.  Oamenii devin agitați și se poate ajunge la momente care intensifică presiunea: cineva îți dă un sfat nedorit, ți se recomandă să îți așezi părul într-un fel, să schimbi ceva la machiaj, etc. Asta nu înseamnă că familia și prietenele tale nu îți pot fi alături. Pregătește-te singură, timp în care îți poți savura cafeaua și te poți umple de relaxare pentru orele ce vor urma. Vei avea nevoie, te asigurăm!

Cheamă-i pe toți atunci când ești deja gata și veți petrece următoarea ora făcând poze, lăsându-te admirată de cei dragi și savurând un pahar de șampanie răcoritoare.

Renunță la tradițiile inutile

De câte ori nu ai auzit opusul acestui îndemn: trebuie să faci asta, pentru că așa spune tradiția. Îți dăm o veste bună: NU TREBUIE! Se spune că poartă ghinion ca logodnicul să te vadă înainte de nuntă. Hei, dar te-a văzut deja cu o zi înainte! Sau că trebuie să dormiți separat înainte de ziua nunții. Sfatul nostru este să renunți fără nicio remușcare la aceste superstiții și să faceți lucrurile ca de obicei, pentru a nu crește nivelul de stres. Iar în ceea ce privește tradițiile românești, precum bărbieritul mirelui sau machiatul miresei, de către nași, pe ritmuri muzicale – fă exact ce dorești, fără să dai explicații. Nimeni nu va îndrăzni să te contrazică; iată avantajul de a fi mireasă!

Stabilește sarcinile dinaintea zilei celei mari

Nu o să te mințim: nunta este departe de a fi numai distracție. Necesită multă organizare și întotdeauna vor exista suprize de ultim moment. Important este ca ele să nu te afecteze în niciun fel pe tine. Ca să fii sigură că acest lucru se va întâmpla întocmai, deleagă din timp sarcinile către cei care te vor ajuta. Ideal ar fi să ai un wedding planner (nu o putem aduce pe J. Lo, dar o recomandăm pe Adina Filculescu), care va avea grijă să iasă totul perfect. Dacă nu ai un organizator de nunți, stabilește toate detaliile cu cei apropiați: prietene, părinți, frați. Ei vor avea grijă să nu ajungă la urechile tale că s-au topit bomboanele de la cununie.

Fă un plan de rezervă pentru zero stres în dimineața nunții

Una dintre cele mai griji pe care un cuplu le are este legată de vremea din ziua nunții. Cu atât mai mult cu cât, unii aleg să țină ceremonia în aer liber sau chiar întreaga petrecere. De aceea, îți recomandăm să ai un plan de rezervă concret; indiferent că este vorba de umbrele pentru invitați sau de relocarea meselor într-un spațiu închis, precum un cort sau înăuntrul restaurantului. Va fi mai ușor să gestionezi situația neplăcută în care va ploua, planificând back-up plan-ul dinainte, decât să speri că vremea rea va ocoli nunta ta.

Și în final, nu uita să zâmbești! Vei fi protagonista unei zile minunate în care toți cei din jurul tău vor să te vadă fericită.

Forbes Life: enRose, mai mult decat o poveste

Articol apărut în numărul de 09/2018 al revistei Forbes Life din România

De la administrarea afacerilor și sălile Academiei de Studii Economice la un business înfloritor: tânăra antreprenoare Adina Filculescu a reușit să dezvolte un model de succes în rândul atelierelor de design floral și organizare de evenimente. enRose se remarcă prin orientarea către ideile și dorințele clientului, asigurându-i un produs cu adevărat fait-sur-mesure.

Pășind în atelierul din strada Gala Galaction 39, lași în urmă larma asurzitoare a Bucureștiului. Aici, într-un spațiu cochet, plin de luminozitate și flori, fetele din echipa enRosecreează piese de design floral care aduc întotdeauna zâmbete și încântare pe fețele clienților. Cu un portofoliu remarcabil prin diversitate, sutele de recenzii pozitive primite de-a lungul anilor i-au confirmat Adinei Filculescu, specialist în design floral, dar și doctorand în antreprenoriatul feminin din România, că pasiunea pe care a investit-o în afacerea sa este o rețetă de succes.

enRose, 10 ani mai târziu

“Mi-am propus încă de la început, în urmă cu aproape 10 ani, să transmit o stare prin produsele pe care le realizam. Sigur, totul a pornit de la un concept la care țin foarte mult și acum: la vie en rose. Domeniul în care am dezvoltat mica mea afacere este unul prin definiție plin de culoare, aducând implicit multă bucurie clienților“, susține creatoarea enRose. Deși esențiale, Adina Filculescu atrage atenția că spiritul liber și creativitatea nu sunt suficiente pentru a crește în acest business.

“O dorinţă continuă de formare și dezvoltare profesională îi diferenţiază pe amatori și începători de cei mai apreciați designeri florali”

Domeniul floral se află în strânsă legătură cu cel al modei, astfel că schimbările de tendințe și rămânerea în actualitate prin adaptarea la noile trenduri cerute de piață sunt primordiale pentru a păstra un standard înalt. Spre exemplu, anul 2018 este marcat de un stil luxuriant izvorât din zona mediteraneană, alături de influențele de country chic, precum și elemente vibrante pline de nuanțe puternice ca roz și violet.

Pragmatismul din spatele boemului enRose

În timp ce cei mai mulți se lasă seduși de aura boemă a business-ului enRose, unde chiar și zilele ploioase sunt o încântare, Adina Filculescu ne dezvăluie și secretul pragmatic al afacerii sale. „Trăim în plină eră digitală și a nu te adapta cu rapiditate acestor condiții poate fi fatal pentru un business. De altfel, enRosea crescut odată cu avântul rețelelor sociale și nu am ezitat să ne dezvoltăm inclusiv în comerțul online, deși păstrăm aceleași valori ale calității înalte și produselor fait-sur-mesure. Am abordat zona de digital cu maxim profesionalism. Nu am făcut rabat de la dezvoltarea unui online shop în cel mai profesionist mod posibil și administrarea promovării online de către colegi foarte bine instruiți“, dezvăluie fondatoarea enRose.

Lucrurile par să se fie desprinse de agitația cotidiană, în casa cu flori din centrul orașului. Cu toate acestea, poveștile pe care le spun decorurile enRose au depășit de mult timp zona saloanelor de nunți sau ale evenimentelor private. Astăzi, portofoliul enRoseinclude și workshop-uri, tot mai căutate de cei doritori de a-și dezvolta creativitatea și a evada din rutină.

Interviu apărut în numărul iulie-august 2018 al revistei Marie Claire.

Marie Claire: Când și cum ți-a venit ideea de a-ți face propria afacere?

Adina Filculescu: De mică am fost pasionată de estetică, delicatețe, eleganță și stil, iar arta florală a întrunit întotdeauna aceste caracteristici. A fi înconjurată de flori reprezintă pentru mine un mod ideal de a mă încărca cu energie pozitivă. Iar pentru că am decis să traiesc « la vie en rose », am făcut tot posibilul ca pasiunea mea să devină un stil de viață, dar și un mijloc de auto-susținere.

De ce un business cu flori?

Mă consider foarte norocoasa că am reușit să îmi transform pasiunea pentru flori treptat într-un business, care a cunoscut o creștere organică de la an la an.

Din dorința mea de a îmbina armonios cunoștințele pe care le-am dobândit în cadrul Facultății de Administrarea Afacerilor (și în cadrul cursurilor de antreprenoriat) cu pasiunea mea pentru flori a luat naștere enRose. Organizarea evenimentelor, cu accent pus pe design floral, a părut la momentul respectiv opțiunea ideală pentru mine, iar în timp s-a dovedit a fi cea mai bună alegere.

Cât de greu e să lucrezi cu florile, care sunt atât de perisabile? 

Iată o întrebare excelentă care îmi dă șansa să pot face mărturisiri despre provocările efective! Fără îndoială, lucrul cu ele necesită multă delicatețe și o pregătire a florilor fir cu fir. Chiar și în perioadele aglomerate, când viteza cu care se realizează aranjamentele este cheie în livrarea lor la timp, punem mult accent pe tratarea florilor cu respect și gingășie. Într-un sens metaforic, florile ne învață prin perisabilitatea lor cât de efemer este totul. Ceea ce ne reaminteștedin când în când ce bine e să trăiești în prezent.

Care au fost / și sunt provocările antreprenoriatului?

Pentru mine este mereu o provocare să mă autodepășesc și să fiu cea mai bună versiune a mea, să fiu mereu la curent cu tendințele momentului la nivel internațional, cu tehnici corecte de lucru și să fiu un bun expert în domeniul floristic.

Cât de important este să-ți placă domeniul în care lucrezi? 

Consider că în antreprenoriat acesta ar trebui să fie de fapt punctul de plecare în alegerea domeniului de activitate, un domeniu care să îți mențină vie pofta de cunoaștere și de viață. Chiar dacă trebuie să lucrezi  14-17 ore pe zi în anumite perioade, poți trece mai ușor peste toate și să nu te simți extenuat. Din pasiune provin atât entuziasmul, cât și dorința de realiza lucruri de un nivel înalt calitativ. 

Crezi că ai putea să conduci un business cu flori dacă nu ți-ar plăcea florile?

Cu siguranță nu. Sunt atâtea domenii și nișe în această minunată lume, încât cred că fiecare ne putem găsi satisfacția profesională în antreprenoriat rezonând cu ceva croit pentru noi. Mulți îmi spun cât de boemă este viața mea trăită doar printre flori, așa cum se vede din exterior. Adevărul este că, dincolo de energia pozitivă a atelierului nostru, a florilor, echipei, precum și a evenimentelor (exclusiv fericite), enRose este la fel ca și alte business-uri, o afacere cu tot ce împlică acest lucru: birocrație, latura financiară, juridică etc.

Care sunt cele mai frumoase proiecte la care ai lucrat cu enRose?

Am fost alături la multe evenimente speciale. De fapt, mi se pare “something special” atunci când evenimentul si design-ul acestuia este croit pe masura dorințelor și așteptărilor clienților. Pentru a da doar câteva exemple,

Am contribuit la organizarea unei nunți tematice “Fairytale” care a fost selectat în topul 20 al celor mai bune nunți în 2016.

Am îmbrăcat un tavan în flori albe pentru aniversarea de 10 ani a unei companii, iar rezultatul a stârnit multe aprecieri.

De curând, am lucrat cu IonuțTrandafir la crearea decorului pentru filmarea videoclipului “De dragul iubirii” cu Ioana Ignat, un concept inedit gândit în atmosfera unui atelier floral. Personajul masculin este cuprins de o vrajă ce îl transformă într-un buchet de flori adaugat la colecția de buchete a artistei.

Am fost alături cu decoruri florale structurale la vernisajele unor artiști români cum ar fi Maria Dermengiu, Irina Neacșu, Hamid Nicola Katrib.

Dar cele mai dificile?

Decorurile în mall-uri mi se pare ca au un grad mai mare de dificultate, în sensul că montajul se execută între orele 22-07, uneori în condiții de luminozitate mai scăzută.

Cele mai dificile evenimente însă au fost cele de la început de drum, când simțeam lipsa de experință atât în realizarea efectivă a buchetelor și aranjamentelor florale, cât și a implementarii efective a conceptului.

Nu contează că tu personal faci totul ca la carte, atâta timp cât depinzi de colaboratori și furnizori. Este un întreg lanț în care fiecare verigă poate influența buna funcționare a celorlalte, mai ales că lucrăm cu deadline-uri strânse. Astfel, am realizat că trebuie sa fiu extrem de precaută și să nu fac promisiuni pe care nu sunt convinsă că pot să le onorez. Un management eficient al timpului reprezintă constant o provocare.

Ce înseamnă, astăzi, să fii antreprenor? La ce a trebuit să renunți?

Consider că este foarte important să fii ancorat în realitate pentru a vedea oportunitățile care ne înconjoară. Să dai dovadă de creativitate cu resurse uneori limitate și totodata de flexibilitate pentru a fi aproape de nevoile clientului, care preferă de multe ori sa lucreze cu o echipa cu suflu antreprenorial tocmai pentru ca simte ca i se acordă mai multă atenție.

În domeniul meu, a trebuit să renunț la weekend-uri și la sărbătorile savurate pe îndelete… Pentru mine Crăciunul și mai ales, 1-8 martie, sunt perioade de maximă aglomerație. Ca și sezonul nunților, când rar am câte un weekend liber.

Cât timp îți rămâne pentru tine?

Aș putea spune că tot timpul din lume, pentru că tot ceea ce fac, fac din plăcere. E adevărat că anul întreg este presărat de perioade mai aglomerate, dar reușesc cumva să strecor printre orele de yoga, un vernisaj, o piesă de teatru, un masaj de relaxare sau SPA. Vă mărturisesc că abia în ultimii doi ani mi-am dat seama cât de important este ca uneori să ma deconectez – fie și pentru două ore, de tumultul cotidian. Este sănătos și revigorant!

Pleci vreodată în concediu fără un to do list?

Un concediu fără laptop, iPhone și conexiune la internet nu am avut până acum. Am gestionat pe cât posibil de la distanță, însă am avut mereu o echipă responsabilă la atelier (parcă și mai responsabilă atunci când sunt plecată) pe care m-am putut baza și cărora le mulțumesc.

Care a fost cel mai dificil moment al tău, ca antreprenor? Cum l-ai depășit?

Momente dificile sunt la tot pasul, așa că am învățat cu timpul să mă detașez, să nu intru în panică, pentru a putea găsi soluții eficiente.

Unul dintre cele mai dificile momente a fost când din cauza unei legi antiseismice cu aplicabilitate in 48 ore s-a creat un cutremur în parteneriatul pe care îl aveam atunci în florăria-cafenea Botanique-bouquet de cafè și pe care a trebuit să o închidem constrânși de aceste împrejurări. Un hazard peste care nu am trecut chiar ușor și care a fost o lecție scumpă.

Care sunt planurile tale cu enRose? 

Am investit mult în partea de magazin online, realizând un site funcțional, apoi specializându-ne alături de câțiva colegi dedicați pe zona de e-commerce. Sunt mândră să văd rezultatele muncii îndelungate în această direcție și vrem să continuăm creșterea magazinului online. Am mărit recent echipa și îmi doresc să continui dezvoltarea ei și pe viitor. Mai mult, m-am lăsat convinsă să realizez și un proiect mai vechi – organizarea unor workshopuri de artă florală- și deja am realizat o mica serie. Succesul lor m-a încântat și mi-a oferit susținerea necesară să continui. Cred că este esențial pentru orice antreprenor să nu își plafoneze afacerea; fără dezvoltare și flexibilitate nu poate exista succes pe termen lung.

Dacă ar fi să o iei de la capăt…

În liceu, mi-aș fi dorit să devin architect. Am stat să mă gândesc că dacă mi-aș fi urmat visul de atunci, cumva cred că viața m-ar fi adus tot pe drumul design-ului floral și de eveniment.

 

 

 

 

Nunta este un moment propice pentru a da frâu creativității. În timp ce o petrecere aniversară se poate lovi de inconveniențele de spațiu, timp și număr de invitați, o nuntă oferă cadrul necesar pentru transpunerea în realitate a oricărei povești de iubire. Acesta este unul dintre motivele pentru care în ultimii ani, nunțile tematice au cunoscut o creștere semnificativă în rândul preferințelor mirilor, atât în spațiul occidental, cât și în cel local, din România.

Viața bate filmul este un dicton celebru și nu este un secret pentru nimeni faptul că marile povești de iubire din cinematografe au fost inspirate de-a lungul timpului de întâmplări reale, cărora li s-a oferit un strop de magie creativă a regizorului. Iată de ce nunțile tematice inspirate din lumea filmelor capătă din ce în ce mai multă căutare în rândul viitorilor miri, garantând în același timp, unicitate și originalitate.

Există o serie de variante pentru mirii care își doresc o nuntă cu tematică cinematografică: de la alegerea filmului preferat ca temă pentru întregul decor, până la îmbinarea mai multor genuri într-o poveste proprie. Indiferent de alegere, experiența ne-a demonstrat că efectul supriză este garantat, atât pentru miri, cât mai ales pentru invitați.

Un caz aparte l-au reprezentat mirii enRose, Raluca și Marius, a căror nuntă s-a desfășurat la Palatul Mogoșoaia, într-o zi călduroasă de septembrie 2015. Cei doi îndrăgostiți au pornit de la propria lor poveste de iubire, având drept coordonate filmele romantice pe care le-au văzut împreună, de-a lungul anilor.

„O poveste ca în filme” a fost motto-ul nunții, astfel că fiecare masă a invitaților a avut propria sa producție cinematografică. Romantici incurabili, îndrăgostiți peste măsură și plin de simțul umorului, Raluca și Marius și-au purtat invitații prin diverse genuri cinematografice, propunându-le comedii precum When Harry met Sally, Pretty Woman sau Don Juan de Marco, drame glamuroase precum Pe aripile vântului, Casablanca sau Titanic, și multe alte titluri emoționante.

Și pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte, iată câteva fotografii care au suprins atmosfera acestei nunți, „realizată pe platoul de filmare de la Mogoșoaia”. Atenție, motor!

12490293_1087892857912274_1387294235_o12490180_1087893181245575_1088535592_o12528194_1087892737912286_186220927_o12516637_1087904151244478_1875576485_o12517210_1087892584578968_954429170_o12494013_1087904154577811_884839829_o

Credit Foto: Cristian Ana Photography

 

În această vară am luat parte la organizarea nunții prietenilor noștri dragi, Ioana și Cătălin, cu care ne cunoșteam de ceva timp înainte de eveniment. Am avut marea plăcere să realizăm împreună o nuntă frumoasă. Fiind prietenă bună cu Ioana, nici nu se punea problema ca altcineva să îi fie alături la organizarea și conceperea decorului în ziua cea mare. Am așteptat cu mult entuziasm momentul acesta, încă de când m-a anunțat oficial că se va căsători.

Am primit de curând pozele de la nunta lor și ne-am amintit cu drag fiecare detaliu și fiecare strop de fericire de pe fețele mirilor. Și pentru că sunt atât de apropiată de Ioana, am putut să îi simt emoția, care s-a transmis și la mine. Ne-am propus să fim de ajutor atât fizic, cât și moral  pentru ca fiecare moment să fie trăit cu intensitate, fără ca stresul și neliniștea să o acapareze.

În ceea ce privește decorul și aranjamentele florale, credem că am reușit să realizăm ceva frumos, și știm că Ioana și Cătălin au fost mulțumiți de ceea ce a ieșit. De la buchete, lumânări, până la aranjamentele de masă și decorarea photo corner-ului, toate au fost realizate prin prisma personalității celor doi. Suntem întotdeauna atenți la pasiunile mirilor noștri, de aceea, în cazul Ioanei, știam că iubește levănțica, atât pentru parfum, dar și pentru blânda culoare lila. Din acest motiv, și-a dorit foarte mult ca acest element să se regăsească în aranjamentele florale, dar în special în buchetul ei de cununie. Am realizat astfel unul dintre cele mai speciale buchete din portofoliul nostru, pentru care ne-am inspirat din întinsele câmpii cu lavanda din sudul Franței. Și pentru că mirii noștri nu lasă nimic la voia întâmplării, și-au petrecut luna de miere în Provence, acea regiune a Franței recunoscută pentru peisajul mirific și lanurile de levănțică.

Buchet enRose din levantica (1) Buchet enRose din levantica (2) Buchet enRose din levantica (3)

Noi spunem că am reușit să creăm o atmosferă elegantă și romantică, care a completat întreg evenimentul, lucru pe care ni l-au mărturisit mirii, însă prin faptul că am fost și noi printre invitați, am putut să avem certitudinea că totul a ieșit superb. Nunta a avut loc la Hotel Domenii Residence, unde terasa este punctul de atractie. Florile colorate, cerul senin si atmosfera vesela au contribuit la completarea decorului pentru nunta acestei perechi minunate.

 

Credit foto: Alin Dobrin.

Nunta Ioana si Catalin  (1) Nunta Ioana si Catalin  (2) Nunta Ioana si Catalin  (3) Nunta Ioana si Catalin  (4) Nunta Ioana si Catalin  (5) Nunta Ioana si Catalin  (6) Nunta Ioana si Catalin  (7) Nunta Ioana si Catalin  (8) Nunta Ioana si Catalin  (9) Nunta Ioana si Catalin  (10) Nunta Ioana si Catalin  (11) Nunta Ioana si Catalin  (12) Nunta Ioana si Catalin  (13) Nunta Ioana si Catalin  (14) Nunta Ioana si Catalin  (15) Nunta Ioana si Catalin  (16)

Astăzi toate gândurile noastre bune se îndreaptă înspre Carmen și Bogdan care împlinesc un an de căsătorie. Le urăm un viitor plin de culoare, veselie și experiențe minunate împreună.

Nunta Carmen si Bogdan  (2) Nunta Carmen si Bogdan  (10)

Cei doi și-au dorit o nuntă elegantă prin simplitate în cadrul de vis al domeniului Mogoșoaia. Și-au dorit să le ofere invitaților o mărturie mai specială constând într-un mic ghiveci cu flori, dar care în același timp să arate elegant, fără vreo tentă rustică. Deci ghivecele cu rozmarin, succulenții sau trandafirii ieșeau din discuție. Era musai să aibă flori înflorite pentru a înlocui aranjamentul floral de pe masă. Atunci mi-a venit ideea să le propun miniorhidee phalaenopsis în diferite culori pentru a înviora masa. Ce putea fi mai elegant decât o orhidee? Orhideele urmau să fie plantate în vase de sticlă cu forme diferite.

Nunta Carmen si Bogdan  (3) Nunta Carmen si Bogdan  (1)

Pentru întregirea atmosferei, pe parcursul serii au fost aprinse lumânări care să amplifice frumusetea acestor flori. Cu sclipiri romantice, lumina lumânărilor se reflecta în vasele de sticlă și în oglinda rotundă pe care erau așezate. Invitații au fost foarte încântați! Cu câteva zile după eveniment m-am întâlnit cu câteva persoane invitate la această nuntă și mi-au spus că ideea a fost foarte originală și că au păstrat plăntuța zile în șir! Mireasa a aflat ulterior peripețiile și emoțiile prin care am trecut ca să obținem aceste orhidee, pe semne că dispăruseră în acel moment de pe fața pământului și nu vroiau să fie luate acasă. Am avut noroc că furnizorii noștri nu ne lasă la greu (multumim!).

Nunta Carmen si Bogdan  (9) Nunta Carmen si Bogdan  (8)

Nunta Carmen si Bogdan  (7)

Am fost foarte mulțumiți de ceea ce a ieșit în final, iar feedback-ul pozitiv atât din partea mirilor, cât și a invitaților a confirmat acest lucru. Carmen ne-a oferit un gând care ne-a entuziasmat mult: „Adina Filculescu, mă înclin! Ai fost în mintea mea și ai citit-o bine :) Toți au fost super încântați și toate feedback-urile se întorc către tine. Mulțumiri”.

Nunta Carmen si Bogdan  (11) Nunta Carmen si Bogdan  (5)

Nunta Carmen si Bogdan  (6) Nunta Carmen si Bogdan  (4)

 

Nunta, acel eveniment unic la care orice femeie visează, necesită foarte multe pregătiri. De la alegerea rochiei de mireasă, “la pièce de résistance” a nunții, și până la stabilirea celorlaltor amănunte care vor completa întreg evenimentul, buchetul de mireasă este unul dintre cele mai importante detalii pentru ca totul să fie perfect. Buchetul este elementul care completează ținuta unei mirese și trebuie conceput în așa fel încât să nu rămână neobservat. El trebuie să fie unic și să se ridice la nivelul așteptărilor, de aceea este extrem de dificil să te decizi asupra acestuia.

Credit foto: http://vladgherman.ro/

Credit foto: http://vladgherman.ro/

Nu fiecare mireasă știe ceea ce își dorește atunci când vine vorba de a alege buchetul care să fie nu doar potrivit  personalității și tinutei ei, dar și un accesoriu remarcabil și în echilibru cu întregul design al nunții. De aceea, la enRose punem foarte mult preț pe viziunea viitoarelor mirese asupra buchetului, și a nunții în ansamblu, încercând să creăm un concept armonios  pentru ca buchetul de mireasă să fie memorabil. În căutarea combinației perfecte, îmbinăm preferințele și trăsăturile personale cu tendințele internaționale în materie de nunți pentru ca fiecare mireasă să se simtă specială, iar buchetul pe care îl poartă să fie exclusiv și autentic.

Credit foto: www.fotografultau.ro

Credit foto: www.fotografultau.ro

Fiecare buchet în parte este gândit și creat având perspectiva de ansamblu, întrucât acesta trebuie să reflecte conceptul întregului eveniment și să sugereze eleganță, rafinament, bun gust și romantism. Florile sunt alese cu mare atenție și aranjate cu multă creativitate, având în vedere aspecte precum culoare, miros și prospețime, toate acestea vibrând într-un echilibru perfect.

Buchet mireasa la vie en rose

Credit foto: C’est lavi

Așa cum se spune în tradiția românească, pentru ca buchetul unei mirese să fie perfect, el trebuie creat, oferit și primit cu multă dragoste. În tot ceea ce facem, pasiunea și dragostea față de flori și de frumos sunt cele care ne conduc înspre împlinirea obiectivului propus, astfel ca rezultatul să fie plin de satisfacție atât pentru noi, cât și pentru clientele noastre.

Inoubliable Buchet mireasa

Credit foto: imagia.ro

Nunta Adinei și a lui Valentin e prima în BEST OF WEDDINGS 2015. Într-o locație grozavă, cu o mână de furnizori unul și unul (and we did the flowers), nunta lor a fost aleasă printre cele mai reușite din sezonul trecut. O găsiți începând cu pagina 12 în Catalogul celor mai reușite nunți din România http://www.wedmag.ro/revista-best-of-weddings-2015/

Nunta Adina si Valentin

Îmi plac toate nunțile la care particip, dar parcă despre unele nunți sunt mai tentată să mă gândesc din prima ca fiind o nuntă frumoasă, poate și datorită conexiunii pe care am avut-o cu mirii. Formează într-adevăr o pereche frumoasă! I-am simțit foarte îndrăgostiți de la prima întâlnire, când mi-au povestit cum s-au întâlnit, cum a cerut-o în căsătorie și alte detalii care mă ajută pe mine să mă leg și mai mult de ei. Și când am aflat ceea ce își doresc de fapt de la nunta lor, am simțit că eu trebuie să le realizez delicatul decor floral.

Și e adevărat când se spune că oamenii fac totul! Au acordat mare atenție detaliilor, s-au ocupat din timp de tot, au ales mereu cu inima deschisă și, cel mai important, nu s-au stresat inutil. Au adunat laolaltă furnizori pricepuți și de încredere, și rezultatul se poate vedea în fotografiile realizate de cei de la Cromatica. Surprinzător este că și fotografii au remarcat același lucruri ca și mine: „a€œm observat cu încântare la ei nu doar o uimitoare atenție și pricepere în alegerile făƒcute, dar și un fel interesant de a-și asculta sufletul în luarea oricăƒrei decizii și de a armoniza toate lucrurile.” (http://www.cromatica.ro/blog/2015/03/04/adina-valentin-nunta-la-treehouse-lagoon/)

O nuntă de duminică, venită ca o zi de relaxare pentru noi, în condițiile în care am avut cinci nunți sâmbăta de dinainte. Ziua de 31 august a fost mai puțin toridă lângă pădure și pe marginea piscinei de la Tree House.

Nunta lor a fost o surpriză plăcută în peisajul nunților autohtone, când toți își doresc €œo nuntă altfel. Ceremonia religioasă a fost la biserica Vatra Luminoasă, după care mirii și nuntașii și-au continuat drumul către Tree House (Cosoba), locul de desfășurare al petrecerii. Profitând de cadrul natural al pădurii din imediata vecinătate, au organizat o ceremonie în luminișul pădurii pentru a-și schimba jurămintele, iar persoane apropiate lor le-au transmis cele mai bune gânduri și inspirație. Mirii au mulțumit invitaților pentru prezența alături de ei într-o zi atât de importantă și i-au asigurat că vor avea parte de distracție! Muzica lui Gheorghe Iovu a pecetluit magic toate aceste cuvinte. Pentru pregătirea cadrului, noi am îmbrăcat o arcadă în flori și am marcat cu mici buchețele aleea pe care mirii și-au făcut intrarea. Punch-ul și talerele cu fructe așteptau cuminți pe butoaiele de lemn, gata să fie savurate.

Meniul a fost asigurat de Gala Catering, care dau dovadă de profesionalism la fiecare eveniment în parte. De această data, s-a optat pentru versiunea de bufet la aperitiv cu mâncăruri fine și atipice pentru o nuntă. Dorul de dulce îți era alinat cu bunătățile de la candybar. Nimic ostentativ, nimic greu, nimic nelalocul lui.

Buchetul de mireasă a fost foarte delicat, vesel și i s-a potrivit foarte bine Adinei, dar asortat și cu papionul lui Valentin. Deși galbenul și albastrul sunt considerate culori contrastante, efectul a fost unul armonios. Și în aceeași temă, buchetul nașei și lumânările de cununie scurte. Decorul floral al meselor a fost inspirat dintr-un tea party britanic. Cu o cromatică mai aparte pentru o nuntă, galbenul solar și albul imaculat erau scoase în evidență de fețele de masă bleumarin. Hortensiile, minirozele, freziile, daliile, și mușețelul și-au găsit locul în ceainice și ceșcuțe de porțelan. Ne-am mai ocupat de mici elemente de decor: rame foto pentru numerotarea meselor, șevaletul de la intrare, felinare, suporți de lumânări, florile de pe tort, ghirlande de flori și întreg decorul ceremoniei din pădure.

Spre seară, toate felinarele și ghirlandele de becuri s-au aprins, iar ringul de dans a fost plin până în zori, atmosfera fiind asigurată de Antonio Dos Santos și de DJ.

Invitații și-au putut transmite gândurile cele mai frumoase într-un tablou pe care mirii îl păstrează ca amintire. Deloc întâmplător, mirii au oferit la plecare drept mărturii frasini și sortimente de arbuști pe care invitații să le planteze ca o mărturie a participării la nunta lor. Ce putea fi mai potrivit pentru o nuntă la Tree House?!

Am lucrat cu drag și cea mai mare satisfacție a fost când au ajuns mirii și le-am văzut reacțiile de multumire și le-am surprins emoțiile. Ne-au confirmat că au avut nunta pe care și-au dorit-o și pe care au visat-o în cele mai mici detalii. A fost o nuntă deosebită despre care o să îmi aducă mereu aminte cu drag.

Celor doi oameni frumoși, Adina și Valentin, le mulțumim că ne-au ales pentru a le realiza buchetele, aranjamentele florale și decorurile, iar vouă, celor de la Wed Mag, ca ați văzut și voi în această nuntă una dintre cele mai frumoase ale anului 2014.

Adina Filculescu