„Zâmbind printre-ale primăverii ruguri,
În taină, liliacul timpuriu
Întredeschide buzele din muguri.”
(Liliacul Timpuriu de Nicolae Labiș)
Răspândit pe Bătrânul continent odată cu sfârșitul secolului al 16-lea, liliacul de aprilie este una dintre cele mai îndrăgite flori ale primăverii. Mult așteptat după iarna îndelungată, liliacul încântă simțirurile cu parfumul său suav. Cine ar putea ghici că arbustul fragil, golit de frunze, aduce an de an, odată cu explozia de verde a copacilor, flori albe, roz sau lila, pline de parfum? Este o minune a naturii, cântată în poeme și adulată de scriitori.
Dar care este povestea liliacului? Misterul învăluie acest arbust cu flori de aprilie. Rezistent la iernile europene, liliacul este îndrăgostit de soarele călduț al primăverii, alegând să rodească – spre fericirea noastră! – odată cu instalarea definitivă a vremii favorabile. Multe legende învăluie poveste liliacului în spațiul european. Una dintre ele își are rădăcinile în vremurile pierdute în timp ale mitologiei grecești, când Pan, zeul pădurii, se îndrăgostise de o preafrumoasă nimfă, pe nume Siringa. Fugind de Pan, Siringa decide să se transforme într-un copăcel, pierzându-se în desimea pădurii. Pan nu o va găsi niciodată, însă urmele frumuseții nimfei Siringa vor dăinui veșnic, la început de aprilie, prin flori cu un miros divin.
Diplomația liliacului
Mai aproape de timpurile noastre, într-o epocă plină de confruntări și războaie, liliacul devine o arma diplomatică a sultanului Soliman al 2-lea, decis să îi cucerească pe europeni cu un pic din farmecul grădinilor paradisiace. Astfel, spune legenda, ambasadorii otomani ar fi dus în semn de mare prețuire mai mulți arbuști de liliac, capetelor încoronate din vestul Europei. În scurt timp, ca și laleaua, liliacul avea să se răspândească pe întregul continent, aducând un pic de bucurie, atât nobililor cât și oamenilor de rând, căci frumoasa Siringa înflorea pentru toți la fel, odată cu razele calde.
În inima României, acolo unde Carpații se arcuiesc, liliacul de aprilie are o poveste aparte cu nobile contese și ale lor mistere. O bogată doamnă de rang înalt călătorea de la Viena spre inima Transilvaniei, auzind de farmecul Carpaților ce străjuiau Imperiul său. Poposind la castelul unei contese transilvane, se îndrăgosti de o floare mov deschis, cu un parfum puternic, răspândită într-o cochetă grădină. Contesa a plecat cu darul său, copacul de liliac, până în inima Europei Centrale, de unde avea să se răsară, an de an, în tot mai multe grădini austriece.
Tradiția spune că liliacul este un puternic simbol al iubirii adevărate, care se dăruiește pe sine pentru fericirea celui drag. Este o mărturie a încrederii în persoana iubită și bărbații o foloseau în trecut pentru a-și declara intenția de logodnă. Rezistența sa ca arbust și înflorirea sa în plin anotimp cald semnifică o legătură spirituală ce renaște mereu. Întocmai ca dragostea ce nu cade…
Click AICI pentru a descoperi cele mai frumoase buchete și aranjamente cu liliac, create de floriștii enRose.