Cântecul spune că sărbătorile de iarnă sunt cea mai minunată perioadă a anului; cadouri, veselie, gânduri bune pentru cei dragi, în plus apropierea mult așteptatei vacanțe. Cu toate acestea, sociologii afirmă că în luna decembrie nivelul de stres al oamenilor crește în mod considerabil, din cauza presiunii alegerii darurilor.
Ceea ce poate părea doar un moft al societății occidentale este de fapt o realitate pe care am experimentat-o fiecare dintre noi. Presiunea alegerii cadoului potrivit nu se rezumă doar la membrii familiei, care ar putea tolera un dar simbolic, oferit din dragoste, ci mai ales la cercul extins de cunosținte pe care îl avem.
Dorința de a confirma aprecierea pentru o anumită persoană sau mulțumirea adusă alteia se contopește cu un buget prestabilit, dar mai ales cu oferta pieței. Nu este un secret pentru nimeni faptul că în luna Crăciunului rafturile cu produse minunate se golesc de la ora la ora, lăsându-ne de multe ori dezamăgiți și descumpăniți fata de cadoul pe care l-am ratat.
Darurile pentru persoanele tangente vieții noastre trebuie să urmeze un protocol pe care îl menținem până în zilele noastre, în ciuda multor bariere ce s-au dărâmat. Astfel, un cadou pentru colegi, clienți sau orice altă cunosțință trebuie să fie suficient de neutru încât să transmită intențiile bune pe care le avem, fără a invada spațiul personal al persoanei. O cercetare prea atentă a pasiunilor unei persoane îndepărtate poate părea nepotrivită, chiar suspicioasă; în orice caz, nerecomandată de bunul cod al manierelor.
Ce ne rămâne de făcut în acest caz? Un aranjament de sezon realizat cu mult gust este întotdeauna o opțiune binevenită, întrucât orice spațiu – de la cel personal, de acasă, la birou – este decorat în spiritul sărbătorilor de iarnă. Iată recomandările noastre.
*Articol publicat pe www.femei-in-afaceri.ro