Albastru clasic – de ce este culoarea anului 2020

Nuanța Classic blue – albastru clasic – a fost încoronată drept regina cromatică a anului 2020. O declarație plină de semnificații pentru intrarea în cea de-a treia decadă a secolului!

În urmă cu două decenii, celebra companie americană Pantone lansa un trend revoluționar: experții său începeau să anunțe în fiecare decembrie culoarea anului următor. Impactul acestui anunț se resimte atât în modă, cât și în orice domeniu care bazat pe crearea unui designul.

Surpriza pentru anul 2020 este una de proporții: albastru clasic a fost decretat culoarea anului, de către Pantone, după ani de zile în care culorile tari, precum corai (living coral) sau violet păreau să definească designul și viețile noastre. Alegerea albastrului este un apel la calm, liniște și reîntoarcere la stabilitate. Această nuanță azurie este una dintre cele 3 culori primare ale spectrului cromatic și denotă, mai presus de orice, echilibru.

Albastrul este culoarea eternă, oferită de divinitate, pentru a fi o sursă neîncetată de încântare! John Ruskin

Albastru clasic: semnificații și utilitate

Iată că într-o lume mai dinamică și rapidă decât oricând în istorie, se resimte nevoia unei stabilități.

Albastrul este o culoare foarte apreciată de psihologi, grație efectului liniștitor pe care îl induce asupra stării de spirit. De aceea, această culoare de bază este recomandată mai cu seamă pentru dormitor, fiind o alegere excelentă pentru a aduce mult doritul calm vizual.

Din punct de vedere emoțional, albastrul este culoarea pe care te poți baza, inducându-ți siguranța atât de dorită în această lume plină de incertitudine.

Albastru clasic se regăsește în domeniul artei, în lumea cosmeticelor, în modă, dar și în designul interior. Este o culoare elegantă, sigură, ușor de asortat și greu de demodat. Vei avea siguranța că își va păstra noblețea și când moda va fi mai puțin generoasă cu ea.

Anul acesta, Pantone a lansat o întreagă campanie pentru a le oferi oamenilor o experiență cu totul inedită: cum se simte, cum miroase, cum se aude și ce textură ar putea să aibă culoarea anului 2020. Astfel, au creat în parteneriat cu o serie de branduri, un material de piele întoasă în culoarea anului 2020, o lumânare cu mosc și iz de sare de mare, un jeleu cu aromă de afine și o melodie de 2 minute, denumită Vivid Nostalgia (nostalgie vie).

Culoarea albastru clasic în istorie

În Europa antică, albastru era o culoare subapreciată, deoarece romanii o asociau cu culturile barbare. Era văzută drept o culoare a tristeții, a doliului, în contrast profund cu preferințele lor pentru roșu, violet sau galben.

Odată cu apusul civilizației romane, regăsim albastru la finalul epocii medievale, complet reinventat în conștiința europenilor. Apar picturi care puneau în evidență această culoare și o alegeau pentru a defini sacrul: spre exemplu, pigmentul scump de ultramarin este folosit pentru reprezentările Fecioarei Maria. Albastrul devenea astfel o culoarea râvnită și prețioasă, iar în secolul XII, familia regala a Franței adoptă un blazon nou: un crin de aur pe fond azuriu, ca omagiu adus divinității. Trendul se răspândește rapid în rândul aristocrației franceze și va avea un impact asupra artei și designului interior.

Opt secole mai târziu, Uniunea Europeană urma acest exemplu și alegea ca steagul său să fie o coroană de stele aurii pe fond albastru.

Astăzi, efectele psiho-emoționale ale acestei culori sunt deja binecunoscute și apreciate, iar semnalul transmis de experții Pantone este sugestiv: echilibrul și liniștea sunt rădăcinile bunăstării noastre.

Oamenii au dat uitării adevărul acesta. Tu însă nu trebuie să-l uiţi. Devii răspunzător de-a pururi pentru ceea ce ai îmblânzit. Tu eşti răspunzător pentru floarea ta. Micul Prinț de Antoine de Saint Exuperyalbastru clasic

Top 3 trenduri pentru un decor inedit de Crăciun

De ce top 3 trenduri pentru un decor inedit de Crăciun? Pentru că sărbătorile de iarnă bat la ușă, iar odată cu ele crește și dorința noastră de a ne bucura de un decor vesel atât acasă, cât și la birou. Poate că este din cauza vremii de afară, tot mai gri și rece, sau a veseliei care se strecoară în suflet, în așteptarea întâlnirii cu toți cei dragi.

Oricare ar fi motivul, trebuie să recunoaștem: nu putem fi impasibili la mirosul de brad, decorațiuni simpatice și lumini calde.

Iată cele mai importante top 3 trenduri pentru un decor inedit de Crăciun:

  1. Simplitate din natură

Reîntoarcerea la elementele naturale este o tendință de impact major în design-ul internațional, indiferent de domeniu. Pentru sărbătorile de iarnă, acest trend a intrat în forță în decorul spațiilor de locuit sau al celor în care lucrezi.

Cele mai dorite elemente naturale sunt secțiunile de lemn, pe care le poți folosi atât ca suport pentru diverse aranjamente, dar și pentru decorul mesei de Crăciun.

Aranjament de craciun pe sectiune de lemn

Sunt ușor de adaptat la cromatica casei tale, având nuanțe neutre. În plus, vor arăta foarte chic și le vei putea păstra timp îndelungat, deoarece sunt foarte rezistente.

De asemenea, îți recomandăm să ai mici ghivece cu plante naturale, parfumate, pe care să le decorezi cu bucăți de sfoară sau panglici de in.

Vor aduce un iz fresh în spațiul tău și au, în același timp, un efect liniștitor asupra stării de spirit.

Nu uita de crengile de brad, în diverse aranjamente sau buchete!

Optează pentru micile decorațiuni – ornamente de brad sau de agățat prin casă, căsuțe, steluțe, coronițe – din lemn, cu elemente naturale (conuri de brad, capace de lotus, scorțișoară, felii de mere/lime/portocală).

  1. Lumânări decorative

Nu este tocmai o surpriză și poate nici ceva cu totul inedit pentru mulți dintre voi, însă lumânările decorative sunt un trend care se menține în topul celor mai importante decorațiuni pe care trebuie să folosești în decorul de Crăciun.

Aranjament de iarnă cu lumânare Ruby Red

Îți recomandăm lumânările decorative în culori tari, sculptate, pentru a te bucura de un efectiv vizual de excepție.

Poți opta și pentru lumânări parfumate, alegând miresme precum ciocolată, măr și scorțișoară, portocală, pin și orice îți mai trezește amintiri plăcute.

Nu uita de sfeșnicele pentru mesele festive!

Pune-le pe secțiuni de lemn, folosind lumânări subțiri care vor arde blând, în timp ce tu și cei dragi vă veți bucura de căldura căminului și bucuria revederii.

  1. Stele, cercuri și fulgi – ornamente suspendate

Agață piese de décor realizate din metal, pe ușa de la intrare, dar și în diverse locuri din casa ta.

Ornamentele suspendate în forma de steluță, cerc sau fulg de zăpadă sunt un trend pe care ți-l recomandăm cu mult drag, deoarece aduce o notă jovială, oricărei încăperi.

Decorează-le cu eucalipt sau crengi de brad, precum și panglici în culori neutre – dacă preferi un stil minimalist – sau în nuanțe tari.

Aceste elemente reprezintă un mod foarte ușor de a realiza aduce puțină sărbătoare în casa ta, atât prin formă, cât și prin textură și decorațiuni.

Pentru mai multe modele de inspirație, ne găsiți pe Facebook: https://www.facebook.com/enrose.ro/

Cum îți alegi buchetul de mireasă? Iată cele 5 forme disponibile

Printre toate deciziile pe care trebuie să le iei pentru nunta ta, cum alegi buchetul de mireasă poate părea un detaliu care poate fi amânat până în ultima clipă. Ei bine, vei descoperi că buchetul de mireasă este accesoriul – vedetă al ținutei tale. De aceea, este foarte important să se potrivească stilului tău, fiind în același timp ocazia perfectă să te remarci!

Clasic: buchetul rotund și compact

Buchetul rotund și compact este de obicei buchetul cu cele mai mici dimensiuni. Este realizat din flori prinse strâns unele de altele, la care se adaugă uneori și verdeață. În designul internațional acest tip de buchet este considerat un model clasic, elegant, simplu. Româncele sunt foarte atașate de acest model și tind să îl prefere în continuare. Aceste buchete sunt preferate de minione și, de altfel, recomandate lor, dar se potrivesc de fapt oricui.

Buchet de mireasă clasic rotund si compact

Contemporan: Buchetul sauvage

Buchetul sauvage, zburlit, cu flori aranjate aerisit, aduce un aer de naturalețe și de relaxare și include de obicei și verdeață. Se realizează într-o varietate de moduri, putând fi aproximativ rotund, alungit, sau chiar asimetric. Astfel, el permite și folosirea unor flori sau plante care s-ar încadra cu greu sau deloc într-un buchet compact rotund. Veți putea alege și pune în valoare astfel specii ca anthuriumul, leucadendronul, irișii, frunzele exotice de monstera sau iarba de pampas.

Deși multe mirese au rețineri în a opta pentru astfel de buchete, noi le recomandăm din toată inima. Pe lângă faptul că sunt vârful de trend în designul floral în perioada actuală, ele oferă mai multă libertate creativă decât cele rotunde și se potrivesc de asemenea oricui. (Da, inclusiv minionelor, aceste buchete se realizează cu succes și la dimensiuni mici și medii).

Buchet de mireasă colorat sauvage

Romantic: Buchetul curgător

Buchetul curgător este o apariție mai rară, din motive lesne de înțeles. Nu se potrivește oricărei siluete și oricărei rochii și poate fi perceput de către unele mirese ca fiind mai incomod de purtat. Buchetul curgător standard are o lungime în jur de 40 cm. Cui îi este recomandat? În general, mireselor de înălțime cel putin medie care poartă rochii tip sirenă sau în A. Dacă sunteți printre norocoasele care doresc și simt că pot să poarte așa ceva, vă felicităm: un asemenea buchet va atrage cu siguranță atenția și va fi îndelung admirat.

Regal: Buchetul cascadă

Buchetul cascadă este fratele mai mare al celui curgător. Pentru mirese înalte, suple, și îndrăznețe, acest buchet va fi o adevărată piesă de rezistență în atmosfera nunții. Sofisticat, opulent, de basm, se va vorbi mult despre el. Vă veți mândri cu el cu siguranță când îl veți putea admira și afișa atât la nuntă cât și în poze. Dezavantajele acestuia sunt destul de evidente: nu se potrivește oricui, poate fi incomod de purtat, necesită atenție la păstrare, precum și un buget generos.

Buchet de mireasă structural în cascadă

Post-modern: Buchetul structural

Buchetul structural este ultimul răcnet al designului floral, potrivit pentru mirese sofisticate, îndrăznețe sau avangardiste. Acesta este conceput în jurul unei structuri care poate funcționa doar ca suport pentru susținerea unei forme deosebite sau se poate integra vizual în ansamblu.

Poate avea orice formă și dimensiune, ceea ce îl diferențiază fiind prezența stucturii pe care este realizat. Structura și eventualele accesorii pot fi realizate din sârmă, fetru, lână sau alte materiale.

Buchet de mireasă structural în formă de evantai

 

Indiferent de cum alegi buchetul de mireasă, un lucru este sigur: emoția pe care o vei simți când îl vei ține în mâini va fi unică. Nu uita că florile proaspete sunt o sursă minunată de încântare vizuală și bucurie!

INTERVIU Andra Băraru, Picturesque: Cum alegi fotograful potrivit pentru nuntă

Cum alegi fotograful potrivit pentru nuntă este una dintre cele mai des întâlnite întrebări pe care le au viitorii miri. Fotografii sunt un element esențial în redarea minunatelor amintiri din ziua nunții, chiar și astăzi, în era smartphone-urilor și a instastory-urilor. Cadrele lor profesioniste, retușate blând, redau povestea, emoțiile, realizând un album ce va dăinui dincolo de timp.

Iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le știi înainte de a alege fotografii pentru nunta sau evenimentul tău special. Am discutat cu Andra Băraru de la Pictureque Life Stories, o fotografă talentată și plină de sensibilitate artistică.

1. După experiența avută până acum în fotografia de eveniment, de ce este diferită fotografia de nuntă față de alte evenimente?

Fotografia de nuntă reprezintă cel mai complex gen de eveniment. Ne place pentru că ne provoacă să ne adaptăm la toate momentele importante, devenind astfel spontani fotoreporteri, deoarece nu vrem să ratăm nicio emoție. În același timp, vrem să punem în valoare toate detaliile pe care mirii și le-au ales cu mare grijă și care dau stilul nunții – aici intervine fotografia de produs (decor și elemente florale, inele, papetărie, s.a.). Iar cele mai importante sunt portretele pe care le vom face în momentele în care mirii se pregătesc (first look) și cele de la sedința foto din ziua nunții. Acestea sunt imaginile care probabil vor fi înrămate și vor rămâne emblematice pentru ziua în care au decis să spună “Da”.

2. Momentele rămân în inimile oamenilor, iar pozele vin să completeze amintirile lor. Cum alegi fotograful potrivit pentru nuntă? 

Este foarte important să se întâlnească cu fotograful înainte de a-l contracta. Credem că atunci când suntem față în față, avem ocazia să discutăm detaliat despre modul nostru de lucru și să aflăm ce își doresc mirii. Doar în cadrul acestei întâlniri putem să ne dăm seama, cu toții, dacă suntem pe aceeasi unda si daca ne va face placere sa colaboram. Este important ca mirii să aibă încredere în capacitatea fotografului ales, el nu trebuie să reprezinte o teamă în ziua nunții, ci un prieten-profesionist care va face tot ce-i stă în putință să le ofere la final cele mai frumoase amintiri legate de nunta lor.

3. Un fotograf trebuie să surprindă toate momentele evenimentului, precum și invitații. Cum știi ce să fotografiezi și când?

Noi lucrăm în echipă, în acest fel ne asigurăm că amândoi suntem atenți la tot ce se întâmplă și că nu ratăm momente importante programate sau spontane. Fotografiem în așa fel încât să nu fim vizibili de fiecare dată, deoarece oamenii tind să devină crispați atunci când văd aparatul direcționat spre ei. Ne place să surprindem evenimentul și oamenii spontan, documentând ziua într-un mod cât mai natural. Experiența căpătată în de-a lungul anilor, ne ajută să cunoaștem deja foarte bine momentele în jurul cărora se desfășoară evenimentul. Lucrurile decurg chiar mai ușor atunci când există și un wedding planner care coordonează evenimentul.

4. Cum îi ajuți pe miri să se destindă și cum captezi frumusețea lor?

Asa cum spuneam anterior, este foarte importantă prima noastră discuție, deoarece la nuntă vom fi obișnuiți deja unii cu alții și vor avea încredere în noi. Primele minute nu sunt cele mai degajate de obicei, însă îi încurajăm să se miște natural și să aibă în minte cele mai frumoase momente ce au marcat relația lor și i-au adus în acest punct în care au decis să își unească drumul. Intervenim cu indicați și îi ghidăm când este cazul, însă nu îi vom fotografia niciodată în posturi care nu îi reprezintă.

5. Munca unui fotograf începe dis de dimineață și se termină abia a doua zi. Obosești vreodată?

Sigur, există momente în care te simți obosit. Trebuie să fii pe fază toată ziua și petreci mult timp stând în picioare. De aceea, este important ca un fotograf să aibă un loc la petrecere unde să poată sta când are nevoie de o pauză sau să mănânce. Este important ca acest loc să fie poziționat astfel încât să poată observa de acolo ce se întâmplă în sală. Astfel poate interveni în cazul în care apare un moment interesant pe care să îl surprindă.

6. De multe ori, țeși o întreagă poveste în jurul fotografiilor de nuntă. Ce momente speciale ai întâmpinat? Ți s-a întâmplat să însoțești mirii de la logodnă până la… botez?

Da (zâmbește). Acest lucru s-a intamplat de mai multe ori în decursul timpului și nimic nu ne bucură mai mult decât să vedem cum o poveste de dragoste se transformă într-o frumoasă familie și ca acești oameni își doresc ca noi să documentăm încă un moment extraordinar din viață lor.

7. Ce ți-ai dori să știe mirii cu privire la ziua lor specială și relația cu fotograful?

Relația dintre miri și fotograful ales ar trebui să fie una cât mai relaxată, bazată pe încredere. În același timp comunicarea ar trebui să fie ușoară încă de la început, trebuie să știm din start asteptările lor, iar la rândul nostru să le putem expune viziunea noastră. Împreună vom deveni o echipă atunci când vine momentul sedinței foto.

Mai multe fotografii realizate de Picturesque Life Stories, la nunțile organizate de enRose, puteți găsi AICI.


Există în soluții pentru ca ziua nunții tale să decurgă plăcut, indiferent de micile inconveniențe care se ivesc la orice eveniment. Nu te teme, secretul nu este ca nunta ta să fie fără cusur, ci să transformi posibilele drame în momente amuzante, de care să îți aduci aminte mereu cu plăcere.

Pentru orice nelămuriri, îți stăm la dispoziție!

Craniul enRose, piesă – reper la lansarea filmului McQueen în România

Descris de New York Times drept un film excepțional și evocator, care surprinde trăirile intense și geniul creator al celui care a fost Alexander McQueen”, filmul care poartă numele regretatului designer britanic a fost lansat în România, la hub-ul cultural Point, pe 10 aprilie 2019.
Partener oficial al evenimentului de lansare, enRose a recreat afișul filmului McQueen, realizând un craniu de 1 metru și 50 de centimetri înălțime, decorat cu flori naturale și fluturi.
Realizat din flori într-o cromatică vibrantă, compoziția a inclus: trandafiri Baccara, trandafiri oranj, orhidee Vanda Black Magic și Vanda Chocolate, anthurium, cale, lisianthus, lalele Parrot, lalele duble roșii și portocalii, leucospermum, precum și pufosul dianthus trick.
Pe 12 aprilie, premiera din cadrul Bucharest Fashion Film Festival a rulat cu sala plină la Cinema Elvira Popesco, iar craniul nostru de la panou, care este înca în curtea Institutului Francez a fost punctul de atracție al săptămânii.

Despre film

Povestea vieții designerului Alexander McQueen este un adevărat basm modern cu nuanțe gotice. Prin interviuri exclusive cu membri ai familiei sale și prieteni apropiați, filmări de arhivă recuperate, imagini inedite și o coloană sonoră rafinată, regizorii Ian Bonhôte și Peter Ettedgui îi dezvăluie viața, cariera și măiestria.

Oglindind frumusețea sălbatică, îndrăzneala și vivacitatea creațiilor lui, filmul este o revelație a lumii interioare a designerului, definită de lupta cu proprii demoni, dar și de talentul ieșit din comun, un tribut adus acestui geniu tranșant, fascinant și cu o profundă influență în modă.

Buchete de Valentine’s Day pentru inima ei

Roșul este culoarea simbolică a dragostei, de aceea nu va fi niciodată neglijat în cele mai multe buchete de Valentine’s Day. Pasionale și puternice ca semnificație, florile roșii reprezintă o excelentă alegere pentru Ziua Îndrăgostiților. Fără îndoială, regina florilor roșii este trandafirul, preferat pentru textura catifelată a petalelor sale. Floare de o perfecțiune incontestabilă, trandafirul roșu a fost de-a lungul timpului, muza poeților iubitori de frumos, dar și bucuria iubitelor îndrăgostite.

Pentru varietate, roșu se regăsește în minunatul amarillis – o floare sud-africană, disponibilă în sezonul de iarnă – precum și în miniroze.

Iată ce buchete de Valentine’s Day în nuanțe de roșu vă recomandăm pentru anul acesta:

 

enRose style: Decorează-ți casa de sărbători în 3 pași simpli

Petrecere la tine acasă de sărbători? Nu îți face griji! Te ajutăm câteva secrete pentru a crea un decor spectaculos în casa ta, cu foarte puțin efort.

1. Optează pentru trendul principal al sezonului: folosirea elementelor naturale, precum crengile de brad, conuri, anason și scorțisoară și vei crea o atmosferă intimă și plină de căldură. Dacă însă vrei să te bucuri de un efect vizual inedit, urmează tendința glamour sugerată de designeri: accentele metalice, spectaculoase prin formă și strălucire.Pont enRose: decorează un perete al casei tale cu frunze exotice de Monstera, vopsite în culori puternice precum fuchsia.

2. Pune o coroniță de brad la intrare, pătrând astfel elementul clasic al sărbătorilor de iarnă, care nu se demodează niciodată. Fii eco-friendly și alege o reinterpretare minimalistă a bradului, realizându-l din orice îți place – cărți, structuri metalice, decorațiuni de lemn.

Decorează masa cu sfeșnice, ghirlande și îmbină generozitatea cu inventivitatea: pune pe fiecare farfurie, decorații mici din scortișoară și conuri, pe care invitații tăi să le ia acasă.

3.  Pentru un touch de sărbătoare, amintește-ți să ai mereu:crenguțe de ilex roșu, floare de bumbac și felii de fructe uscate și mirodenii, precum mărul, portocala, scorțisoara și anasonul.

Pont enRose: Garoafa este o floare underrated care poate fi o minunată supriză, cu aspectul ei dantelat, multitudinea de culori disponibile, precum și rezistența ei mare. Lasă bujorii pentru sezonul lor. Sunt flori impresionante, în jurul cărora însă s-a creat un mare hype, aproape o isterie generală.

Recomandarea Adinei Filculescu: “Fii propriul tău designer floral!” 

“Îndrăznește și nu vei regreta! Poți realiza cu ușurință piese de design floral pentru sărbători și îți garantez că te vei distra, iar casa ta va arăta minunat!

Iată cum: optează pentru o coroniță de brad natural, pentru o mireasmă inegalabilă. O poți decora foarte ușor cu felii de fructe, la care să adaugi decorațiunea ta preferată din copilărie pentru o dulce nostalgie.

Vei obține un efect vizual de excepție, dacă alegi un set de vase aurii în linii simple, de diverse dimensiuni, cărora să le adaugi câte un fir de ilex rosu sau bumbac.”

Înspiră-te din modelele noastre și nu îți face griji dacă ți se par prea dificil de lucrat. Înarmează-te cu un pistol de lipit cu rezerve de silicon și colinde de Crăciun:

 

Adina Filculescu, designer floral: este important să fii ancorat în realitate pentru a vedea oportunitățile care ne înconjoară

Interviu apărut în numărul iulie-august 2018 al revistei Marie Claire.

Marie Claire: Când și cum ți-a venit ideea de a-ți face propria afacere?

Adina Filculescu: De mică am fost pasionată de estetică, delicatețe, eleganță și stil, iar arta florală a întrunit întotdeauna aceste caracteristici. A fi înconjurată de flori reprezintă pentru mine un mod ideal de a mă încărca cu energie pozitivă. Iar pentru că am decis să traiesc « la vie en rose », am făcut tot posibilul ca pasiunea mea să devină un stil de viață, dar și un mijloc de auto-susținere.

De ce un business cu flori?

Mă consider foarte norocoasa că am reușit să îmi transform pasiunea pentru flori treptat într-un business, care a cunoscut o creștere organică de la an la an.

Din dorința mea de a îmbina armonios cunoștințele pe care le-am dobândit în cadrul Facultății de Administrarea Afacerilor (și în cadrul cursurilor de antreprenoriat) cu pasiunea mea pentru flori a luat naștere enRose. Organizarea evenimentelor, cu accent pus pe design floral, a părut la momentul respectiv opțiunea ideală pentru mine, iar în timp s-a dovedit a fi cea mai bună alegere.

Cât de greu e să lucrezi cu florile, care sunt atât de perisabile? 

Iată o întrebare excelentă care îmi dă șansa să pot face mărturisiri despre provocările efective! Fără îndoială, lucrul cu ele necesită multă delicatețe și o pregătire a florilor fir cu fir. Chiar și în perioadele aglomerate, când viteza cu care se realizează aranjamentele este cheie în livrarea lor la timp, punem mult accent pe tratarea florilor cu respect și gingășie. Într-un sens metaforic, florile ne învață prin perisabilitatea lor cât de efemer este totul. Ceea ce ne reaminteștedin când în când ce bine e să trăiești în prezent.

Care au fost / și sunt provocările antreprenoriatului?

Pentru mine este mereu o provocare să mă autodepășesc și să fiu cea mai bună versiune a mea, să fiu mereu la curent cu tendințele momentului la nivel internațional, cu tehnici corecte de lucru și să fiu un bun expert în domeniul floristic.

Cât de important este să-ți placă domeniul în care lucrezi? 

Consider că în antreprenoriat acesta ar trebui să fie de fapt punctul de plecare în alegerea domeniului de activitate, un domeniu care să îți mențină vie pofta de cunoaștere și de viață. Chiar dacă trebuie să lucrezi  14-17 ore pe zi în anumite perioade, poți trece mai ușor peste toate și să nu te simți extenuat. Din pasiune provin atât entuziasmul, cât și dorința de realiza lucruri de un nivel înalt calitativ. 

Crezi că ai putea să conduci un business cu flori dacă nu ți-ar plăcea florile?

Cu siguranță nu. Sunt atâtea domenii și nișe în această minunată lume, încât cred că fiecare ne putem găsi satisfacția profesională în antreprenoriat rezonând cu ceva croit pentru noi. Mulți îmi spun cât de boemă este viața mea trăită doar printre flori, așa cum se vede din exterior. Adevărul este că, dincolo de energia pozitivă a atelierului nostru, a florilor, echipei, precum și a evenimentelor (exclusiv fericite), enRose este la fel ca și alte business-uri, o afacere cu tot ce împlică acest lucru: birocrație, latura financiară, juridică etc.

Care sunt cele mai frumoase proiecte la care ai lucrat cu enRose?

Am fost alături la multe evenimente speciale. De fapt, mi se pare “something special” atunci când evenimentul si design-ul acestuia este croit pe masura dorințelor și așteptărilor clienților. Pentru a da doar câteva exemple,

Am contribuit la organizarea unei nunți tematice “Fairytale” care a fost selectat în topul 20 al celor mai bune nunți în 2016.

Am îmbrăcat un tavan în flori albe pentru aniversarea de 10 ani a unei companii, iar rezultatul a stârnit multe aprecieri.

De curând, am lucrat cu IonuțTrandafir la crearea decorului pentru filmarea videoclipului “De dragul iubirii” cu Ioana Ignat, un concept inedit gândit în atmosfera unui atelier floral. Personajul masculin este cuprins de o vrajă ce îl transformă într-un buchet de flori adaugat la colecția de buchete a artistei.

Am fost alături cu decoruri florale structurale la vernisajele unor artiști români cum ar fi Maria Dermengiu, Irina Neacșu, Hamid Nicola Katrib.

Dar cele mai dificile?

Decorurile în mall-uri mi se pare ca au un grad mai mare de dificultate, în sensul că montajul se execută între orele 22-07, uneori în condiții de luminozitate mai scăzută.

Cele mai dificile evenimente însă au fost cele de la început de drum, când simțeam lipsa de experință atât în realizarea efectivă a buchetelor și aranjamentelor florale, cât și a implementarii efective a conceptului.

Nu contează că tu personal faci totul ca la carte, atâta timp cât depinzi de colaboratori și furnizori. Este un întreg lanț în care fiecare verigă poate influența buna funcționare a celorlalte, mai ales că lucrăm cu deadline-uri strânse. Astfel, am realizat că trebuie sa fiu extrem de precaută și să nu fac promisiuni pe care nu sunt convinsă că pot să le onorez. Un management eficient al timpului reprezintă constant o provocare.

Ce înseamnă, astăzi, să fii antreprenor? La ce a trebuit să renunți?

Consider că este foarte important să fii ancorat în realitate pentru a vedea oportunitățile care ne înconjoară. Să dai dovadă de creativitate cu resurse uneori limitate și totodata de flexibilitate pentru a fi aproape de nevoile clientului, care preferă de multe ori sa lucreze cu o echipa cu suflu antreprenorial tocmai pentru ca simte ca i se acordă mai multă atenție.

În domeniul meu, a trebuit să renunț la weekend-uri și la sărbătorile savurate pe îndelete… Pentru mine Crăciunul și mai ales, 1-8 martie, sunt perioade de maximă aglomerație. Ca și sezonul nunților, când rar am câte un weekend liber.

Cât timp îți rămâne pentru tine?

Aș putea spune că tot timpul din lume, pentru că tot ceea ce fac, fac din plăcere. E adevărat că anul întreg este presărat de perioade mai aglomerate, dar reușesc cumva să strecor printre orele de yoga, un vernisaj, o piesă de teatru, un masaj de relaxare sau SPA. Vă mărturisesc că abia în ultimii doi ani mi-am dat seama cât de important este ca uneori să ma deconectez – fie și pentru două ore, de tumultul cotidian. Este sănătos și revigorant!

Pleci vreodată în concediu fără un to do list?

Un concediu fără laptop, iPhone și conexiune la internet nu am avut până acum. Am gestionat pe cât posibil de la distanță, însă am avut mereu o echipă responsabilă la atelier (parcă și mai responsabilă atunci când sunt plecată) pe care m-am putut baza și cărora le mulțumesc.

Care a fost cel mai dificil moment al tău, ca antreprenor? Cum l-ai depășit?

Momente dificile sunt la tot pasul, așa că am învățat cu timpul să mă detașez, să nu intru în panică, pentru a putea găsi soluții eficiente.

Unul dintre cele mai dificile momente a fost când din cauza unei legi antiseismice cu aplicabilitate in 48 ore s-a creat un cutremur în parteneriatul pe care îl aveam atunci în florăria-cafenea Botanique-bouquet de cafè și pe care a trebuit să o închidem constrânși de aceste împrejurări. Un hazard peste care nu am trecut chiar ușor și care a fost o lecție scumpă.

Care sunt planurile tale cu enRose? 

Am investit mult în partea de magazin online, realizând un site funcțional, apoi specializându-ne alături de câțiva colegi dedicați pe zona de e-commerce. Sunt mândră să văd rezultatele muncii îndelungate în această direcție și vrem să continuăm creșterea magazinului online. Am mărit recent echipa și îmi doresc să continui dezvoltarea ei și pe viitor. Mai mult, m-am lăsat convinsă să realizez și un proiect mai vechi – organizarea unor workshopuri de artă florală- și deja am realizat o mica serie. Succesul lor m-a încântat și mi-a oferit susținerea necesară să continui. Cred că este esențial pentru orice antreprenor să nu își plafoneze afacerea; fără dezvoltare și flexibilitate nu poate exista succes pe termen lung.

Dacă ar fi să o iei de la capăt…

În liceu, mi-aș fi dorit să devin architect. Am stat să mă gândesc că dacă mi-aș fi urmat visul de atunci, cumva cred că viața m-ar fi adus tot pe drumul design-ului floral și de eveniment.

 

 

 

 

Atelierele de Craciun

 

A inceput numaratoarea inversa, in scurt timp se va da startul celui mai asteptat sezon din an, cel al Sarbatorilor de iarna!
Obrajori si nasucuri rosii incep sa apara pe strazile orasului. Magazinele si vitrinele ne prevestesc atmosfera plina de magia din preajma Craciunului.
In sufletele noastre invie emotia copilariei, devenim mai sensibili, mai buni si mai inclinati spre trairile sufletesti.

Pentru cei mai multi dintre noi, decembrie debordeaza de energie. Poate ca avem deja in minte, bine alese, cadourile pentru oamenii nostri dragi, sau poate ca trebuie sa facem acum alegerile inspirate.

In orice caz, maratonul cumparaturilor este in toi, de la cadouri si decoratiunile de pus in brad pana la alegerea meniului de Craciun, avem foarte multe lucruri de bifat.

Un mod placut prin care multi dintre noi alegem sa ne bucuram de acest timp de poveste este sa ne decoram casele si sa le conferim acel aer de Sarbatoare.
De aceea, in  atelierul enRose, luna decembrie este o luna dedicata activitatilor creative si pregatirii celor mai frumoase decoruri de iarna.
Anul acesta ne-am propus sa organizam doua workshopuri cu tematica de Craciun, pe 15 si 16 decembrie, in care dorim sa impartasim din secretele noastre tuturor iubitorilor de frumos.
Vom crea asadar, aranajamente inedite pentru decorul mesei de Craciun sau al unui coltisor din casa si ne vom destinde cateva ore intr-o atmosfera cozy, dezmierdati de parfumul de scortisoara si brad.

Dupa incheierea workshopului, fiecare participant va pleca acasa cu un minunat aranjament de Craciun, rod al sarguintei sale.

Probabil ca va intrebati care sunt propunerile designerilor floristi de anul acesta, pentru impodobirea bradului, sau pentru decorul casei de Sarbatoare.
Va spunem, ca si in sezonul de iarna, tendintele “greenery” raman fruntase. Se poarta stilul cat mai natural, nu foarte incarcat, sunt in mare voga ghirlandele si coronitele de brad. Va incurajam sa alegeti un mix cat mai variat de confiere cum ar fi: bradul, pinul, ienuparul si sa dati culoare prin adaugarea speciilor de plante decorative prin fructele rosii, vorbim aici de: Ilex, Taxus sau Hippericum.
De asemenea, portocaliul este o culoare calda si vesela, pe care o putem adauga cu incredere in aranjamentele de Craciun. Plante precum: Pyracantha, Physalis sau Ilex portocaliu, precum si citricele, vor imbogati decorul festiv.

Pe langa acestea, stilul minimalist este si el in top. Ornamentele in forme geometrice, in nuante aurii, vor face parte din decoratiunile din acest an.

Va prezentam mai jos cateva dintre cele mai apreciate aranjamente de Craciun, marca enRose, pe care le puteti comanda din shopul nostru online, iar daca vreti sa aflati din tainele realizarii unui astfel de aranjament, va asteptam cu drag la workshopurile noastre de Craciun.

 

 

 

 

Summitul GPeC, cel mai mare eveniment de e-commerce din Romania

 

Aflat la cea de-a 12-a editie, GPeC Summit a avut loc pe 14-15 noiembrie si a reunit unii dintre cei mai importanti speakeri din domeniul eCommerce. Pe 15 noiembrie au fost decernate premiile pentru comertul electronic romanesc, in cadrul Galei Premiilor eCommerce.

Am avut deosebita placere sa fim parteneri si anul acesta la cel mai mare eveniment de e-commerce din Romania, unde am completat decorul cu aranjamente si structuri de design floral.