Anul 2020 vine cu o provocare stilistică interesantă atât pentru mirese cât și pentru designerii de eveniment. Este vorba de nunta în albastru clasic, culoarea anului 2020, despre care am mai scris. Institutul Pantone a ales-o datorită simbolisticii sale: eleganță prin simplitate, sentimente de pace, liniște și securitate într-o lume tot mai tumultuoasă.
Albastrul nu este însă o culoare uzuală pentru o nuntă. Dimpotrivă, formulele cromatice preferate pentru majoritatea nunților sunt fie combinația simplă de alb cu verde, fie un mix de pasteluri foarte delicate, de obicei roz. Ocazional, avem parte și de culori mai puternice și de nuanțe de galben, portocaliu sau lila. Albastrul tinde să fie cea mai rar solicitată prezență în decorul nunții, rămânând rezervată de obicei botezurilor de băieței.
Acest top s-ar putea schimba puțin anul acesta, iar noi vă încurajăm să luați în considerare folosirea albastrului în decorul evenimentului vostru.
De ce să alegi nunta în albastru clasic ?
Alegerea albastrului pentru decorul nunții vă aduce o serie de avantaje.
Pentru început, veți putea da evenimentului o identitate vizuală care va fi în același timp și inedită, prin raritatea ei, dar și în vârf de trend. Dacă nu vă doriți o nuntă convențională în toate aspectele, aceasta este o ocazie destul de rară de care trebuie să profitați.
Pe de altă parte, amintim de tradiția de a purta ceva albastru la nuntă, simbolizând iubirea, protecția și fidelitatea. Desigur, știm că tradiția aceasta nu este de origine românească, însă în ultimele decenii ea s-a răspândit la nivel global. Cum semnificația ei este una foarte frumoasă, nu vedem nici un motiv pentru care miresele noastre românce să nu o adopte.
Nu în ultimul rând, albastrul este o culoare foarte ușor de asortat cu aproape orice altceva.
Dacă doriți o atmosferă de noblețe și eleganță, îl puteți folosi ca pată de culoare în schema clasică a nunții în alb și verde.
Pentru un efect cromatic mai rafinat, recomandăm să nu vă rezumați strict la alb, verde și albastru. Includeți cu încredere și tonuri pastel foarte apropiate de alb. Câteva idei ar fi rozuri foarte pale, ivoriu, champagne sau griuri.
O atmosferă dreamy și romantică poate fi creată incluzând nuanțe deschise de albastru într-un mix de alte culori pastel, inclusiv rozuri și peach.
Iar dacă preferați o atmosferă mai vie, mai veselă sau jucăușă, îi puteți alătura culori mai intense, cum ar fi roșul sau galbenul.
Albastru clasic în decorul floral
Natura nu ne pune la dispoziție foarte multe flori în nuanțe de albastru, cu atât mai puțin în nuanța specifică de albastru clasic definită de Institutul Pantone. Cu toate acestea, avem suficiente opțiuni la dispoziție pentru a face albastrul culoarea dominantă a nunții.
Avantajul său principal este că, fiind o culoare puternică, se face remarcat chiar dacă este folosit în cantități mici. De asemenea, varietatea de nuanțe în care îl regăsim creează posibilitatea de a ne juca cu paleta și cu degradeurile.
Regina florilor albastre este, fără îndoială, hortensia. Fiind o floare de dimensiuni mari, se face remarcată în orice aranjament sau buchet apare. Hortensiile albastre sunt foarte variate. Există hortensii monocrome în diverse nuanțe, dar și hortensii cu petale în degrade. Acestea pot merge atât de la albastru deschis la verde deschis sau alb, cât și de la albastru închis la violet. Cu puțină imaginație, veți putea vedea în hortensii valurile mării.
Un albastru ceva mai stins găsim la ciulinii de eryngium. Aceștia funcționează foarte bine ca accent care potențează restul compoziției florale.
Pentru un albastru mai intens vă recomandăm delphinium.
Alte plante care vă pot ajuta să completați o gamă cromatică bazată pe albastru pot fi micuțele flori delicate de oxypetalum. Levănțica și bobițele de viburnum ink (apropiate de nuanța afinelor) pot da compoziției o notă mai rustică, mai câmpenească.
Iar pentru că ne place mult să ne jucăm cu degradeurile, folosim cu drag rarități precum anemonele sau scabiosa albastră atunci când le găsim disponibile pe piață. Acestea au ambele o tentă de albastru care duce spre mov.
Pe piață se găsesc și flori vopsite în albastru, dar noi nu le recomandăm. Deși florile sunt naturale, primesc o culoare care nu se găsește în mod natural la specia lor. Acest lucru le dă un aer de artificialitate.
Accesoriile care fac diferența
Albastrul poate fi exploatat la maxim cu ajutorul diverselor accesorii care întregesc ținutele mirilor. Cea mai la îndemână alegere ar fi funda cu care este prins buchetul miresei. Se poate merge însă și mai departe de atât, purtând, de exemplu, bijuterii cu pietre albastre, un accesoriu de păr sau chiar pantofi albaștri.
De altfel, mirele poate opta pentru o ținută majoritar albastră, nu doar pentru accesorii. De asemenea, albastrul poate fi și culoarea rochiilor domnișoarelor de onoare.
Cum decorăm sala în albastru clasic
Decorul pentru nunta în albastru clasic nu poate fi complet dacă nu acordăm atenție atmosferei și recuzitei din sală.
Dintre multitudinea de elemente albastre care pot fi folosite, cel mai pregnant efect îl au, de regulă, fețele de masă. Dacă nu vă doriți atât de mult albastru, puteți alege să aveți doar șervețele colorate în albastru sau alte elemente mai mici. Acestea pot fi lumânări, veselă, vaze sau alte tipuri de suporturi pentru flori, funde pentru decorul scaunelor.
Elementele printate (meniuri, place carduri, etc.) vor trebuie să se integreze și ele în peisaj, chiar dacă nu vor ieși în evidență foarte mult.
Un rol central în decorul de sală îl poate reprezenta iluminatul. Jocurile de lumini cu tentă albastră pot transforma spațiul cu totul, introducându-te într-o atmosferă magică.
Alte elemente de decor suplimentar, cum ar fi ansamblurile pentru photocorner sau decorul pentru candy bar nu trebuie nici ele uitate. De altfel, chiar și tortul poate fi decorat în albastru.
Albastru clasic într-o nuntă tematică
Albastrul se pretează de minune aproape oricărei tematici de eveniment. Cu precădere el se potrivește nunților cu tematică marină generică, celor cu tematică de travel în destinații cu specific maritim (insule și zone de coastă), și celor cu tematică nocturnă (tărâmul viselor, noapte înstelată, spațiul cosmic, etc.).
Dacă vă inspiră astfel de teme, albastrul este culoarea voastră!