Ikebana
Multă lume crede că noi „facem Ikebana”, așa că articolul acesta vrea să explice diferența dintre tehnica Ikebana și activitatea designerului floral.
Ikebana reprezintă arta de a face florile să trăiască în apă (în japoneză „ikery” înseamnă a face să trăiască si „bana” înseamnă floare). La început, Ikebana era folosită pentru decorarea altarelor templelor, mai târziu fiind regăsită ca ornament pentru altarul din casă sau în spații publice. Se poate spune că istoria ikebanei începe cu oferirea florilor lui Buddha.
Principiile de bază ale aranjamentelor florale în stil Ikebana sunt predominanța liniei asupra culorii și exprimarea triunghiului Cer-Om-Pământ. Florile sunt înfipte în ace kenzan (o perniță cu ace fixată pe o placă de plumb), iar conducerea liniei este cursivă, frumoasă, fapt ce accentuează tensiunea interioara. Se ține cont și de tandemul masculin – feminin.
Florile se pun în vaze împreună cu frunze și aranjarea lor în spațiu exprimă originea lor. Se folosesc numai plante autohtone întâlnite în natură (crizanteme, nuferi, iriși, flori de cireș, bujori, azalee), pline de semnificații. Formele de lucru sunt puse înaintea unui fundal și florile se aranjează asimetric. Scheletul unui astfel de aranjament floral este alcătuit din trei elemente (ramuri și/ sau flori): Sin (Cerul), Soe (Omul) si Hikae (Pământul). Potrivit concepției japoneze, omul tinde mereu spre cer, dar destinul său este să rămână pe pământ. Florile din cadrul aceleiași familii de flori nu sunt folosite împreună dacă sunt de culori diferite. În schimb, florile mari și mici, deschise sau semideschise pot ajunge una lângă alta, cele mari în partea superioară, iar cele mici așezate jos. În această construcție sunt foarte importante unghiurile de așezare a florilor.
Pentru japonezi, frumusețea decurge mai mult din silueta materialul vegetal care reprezintă mult mai bine creșterea, decât din culorile și mărimea florilor. Perfecțiunea liniara, ca expresie a creșterii naturale, este tot ce se poate mai frumos. Dragostea față de natură, față de creșterea plantei în toate fazele ei, este dovedită de respectul acordat acesteia.
Meșteșugul designerul florist devine artă atunci când opera terminată, în afara faptului că respectă regulile meseriei, are un caracter individual, are putere de exprimare și un conținut artistic. Un designer floral combină elemente astfel încât frumusețea lor să fie pusă în valoare. Pe lângă cunoștințe teoretice și experiență practică, acesta trebuie să aibă talent, fantezie și mult bun gust. Toate acestea trebuie cultivate prin perfecționare continuă, ca să se ajungă la un nivel artistic adecvat. Chiar dacă gusturile nu se discută, pentru a aprecia lucrarea unui designer este nevoie de bun gust și un simț al frumosului antrenat.
Nu pretindem că „facem Ikebana”, dar preluăm principiile estetice ale acestei tehnici și le transpunem în aranjamente florale, cărora recunoaștem că le lipsește o disciplină atât de strictă și riguroasă. Lăsăm creativitatea să își facă de cap și ne dăm în vânt după creațiile asimetrice pentru că asimetria dă artei o diversitate surprinzătoare, la fel cum în natură nu este nimic perfect simetric.
Pentru a învăța mai multe despre tehnica Ikebana, puteți participa la Workshop-ul de design floral FLORAIKU, în data de 17 Noiembrie, unde împreună dăm viață unor creații pline de frumusețe, prospețime și fericire.Pentru mai multe detalii, vă rugăm adresați-vă consultanților noștri la telefon 0799.950.999 sau pe email la office@enrose.ro.
Ne găsiți și pe Facebook sau pe Instagram.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!