Anemonele - unele dintre cele mai iubite flori

Vă dezvăluim taine din lumea fascinantă a florilor, iar anemonele, prin delicatețea și gingășia lor, sunt cu adevărat unele dintre cele mai apreciate flori din întreaga lume.

Botanică

“Anemone” este un gen de plante care cuprinde aproximativ 120 de specii de flori, din familia Ranunculaceae. Așadar, sunt înrudite și cu Ranunculus, mai ales dacă urmărim structura tubulară a tulpinii.

Anemonele mai sunt numite “flori de vânt”, iar denumirea își are originea în limba greacă (ánemos – vânt). De asemenea, apariția anemonelor se spune că aduce primele adieri de vânt de primăvară – iar noi le considerăm una dintre cele mai frumoase flori de primăvară!

Pentru că nu înfloresc niciodată mai devreme de 15 martie și nici după 10 mai, perioada limită în care cade Paștele, mai este numită și floarea Paștelui (ne referim aici la florile plantate în grădină sau la cele
care cresc în mod natural).

Toate florile din specia anemone sunt originare din regiunile montane din jurul Mării Meditenane. Desigur, ele sunt crescute și în serele din Olanda, de unde provin anemonele pe care noi le folosim în buchete și
aranjamentele florale.

 

Paletă cromatică

Ca paletă cromatică, le întâlnim în varianta de alb, roșu, lila. mov, fuchsia, magenta, chiar și galben. Miezul lor este de un blumarin inchis, deseori confundat cu negru (dar culoarea neagră nu există în natură). Cele albe cu miezul închis sunt denumite într-un mod sugestiv Anemone Panda. Simpatic, nu-i așa?

 

Anemonele - unele dintre cele mai iubite flori
Legende

Există multe legende în jurul acestor flori delicate. Se spune că florile de anemone au puteri protectoare, fiind considerate o barieră împotriva gândurilor și dorințelor malefice și a spiritelor rele.

Una dintre legende spune că anemonele reprezintă lacrimile Afroditei. Anemona este simbolul tinereții, frumuseții, dragostei, dar poate fi asociată și cu suferința cauzată de pierderea acestora.

Florile de anemone au inspirat foarte mulți artiști în picturile lor. Cu siguranță ați auzit de celebrele anemone ale lui Ștefan Luchian.

 

Disponibilitate

Chiar dacă le vedeți în multe dintre buchetele noastre, aceste flori iubite au o sezonalitate aparte. Anemonele sunt disponibile din a doua jumătate a lunii septembrie până la finalul lunii mai, cu putin noroc
chiar și în iunie. Așa că dacă ai nunta în lunile iunie-iulie-august, vom găsi cu siguranță alte flori spectaculoase pentru buchetul tău de mireasă, cum ar fi bujorii.
Anemonele - unele dintre cele mai iubite flori

Floristică

Anemonele au o “viață în vază” (vase life) de 5-7 zile maxim, sunt niste flori foarte delicate, mai ales pentru că au o tulpină tubulară și fragilă. Ar trebui să le punem în puțină apă rece și proaspătă (3cm)
pentru ca tulpina să nu putrezească mai repede dacă stă în apă multă. De asemenea, recomandăm schimbarea apei zilnic și cozile taiate câte 2 cm. În cazul acestor flori, tulpina poate fi tăiată și drept. În funcție de gradul de înflorire al anemonelor, putem folosi substanța de înfloriredoar în cazul în care ne dorim acest lucru (de exemplu, când au sosit îmbobocite de de la depozitul de flori).

Pentru o ușurință mai mare de înfigere în burete puteți face o gaură cu tija altei flori (de exemplu a unui trandafir) și înfiptă tija anemonei cu precizie în locul astfel creat. O sârmă cu grosimea de 0.8 mm în interiorul tulpinii îi va mări rezistența.

Atunci când lucrăm cu anemonele în buchetele de mireasă, le dispunem deasupra celorlate flori deoarece având petalele atât de fragile s-ar strivi între celelalte flori. Plus că au valoare de “flori vedetă” și vor potența șarmul buchetului.

Anemonele - unele dintre cele mai iubite flori

Anemonele – unele dintre cele mai iubite flori, după cum frumos am povestit și mai sus, vor rămâne mult timp reprezentantele eleganței și purității.

 

Aranjamente și buchete enRose cu „Anemonele – unele dintre cele mai iubite flori”:

Buchet de mireasă cu anemone Marvellous – enRose

Aranjament floral de masă Songs of Freedom – enRose

Buchet cu anemone și bujori Innocence – enRose

Buchet de mireasa Velvet Anemone – enRose

Sărbătoarea de Paște

…este un moment important pentru a fi petrecut cu familia și prietenii apropiați și o ocazie minunată de a-i aduna la masă, dar și de a crea o atmosferă festivă și primitoare în casa ta (cei răutăcioși ar adăuga și că astfel se duce pe apa sâmbetei un an de terapie).

Decorarea mesei de Paște creează o atmosferă festivă și adaugă o notă de frumusețe și eleganță. Sărbătorile de Paște reprezintă mult mai mult decât atât la nivel spiritual, însă ne dă o stare de bine să fim înconjurați de lucruri frumoase.

Nu e greu să alegi câteva frunze din curte sau din bucătărie, câteva fire de trifoi, de leuștean și multe coji de ceapă sau să faci un decor central de masă. Ce ne vine greu este să ieșim din tumultul cotidian și stresul acumulat si să ne oprim pentru câteva clipe, pentru a ne reconecta la momentul prezent.

Toate aceste pregătiri nu înseamnă nimic dacă nu devenim conștienți și recunoscători de prezența celorlalți în viața noastră, dacă nu ne așează „acasă” acolo unde este locul sufletului.

Orice sărbătoare are rolul să ne trezească și să revenim la cine suntem cu adevărat, la timpul prezent, la suflet, la pace, la iubire. Este o tradiție pe care încercăm să o ținem vie.

Iată câteva sfaturi și sugestii de decorare a mesei de Paște
  1. Culori pastelate.  Alegeți nuanțe pastelate pentru decorarea mesei de Paște. Aceste culori sunt perfecte pentru a crea o atmosferă de primăvară și de bucurie. Poți utiliza culori ca roz (preferatul nostru), lila, albastru-bleu, gălbui sau vernil. Florile pot fi de aceeași culoare cu șervetele sau cu alte elemente decorative de pe masă, pentru a crea o armonie vizual plăcută.

  1. Folosește o față de masă albă.   O față de masă albă este o alegere clasică și elegantă pentru orice ocazie. Poți alege un model simplu sau unul mai elaborat cu broderii sau dantelă sau poate chiar ai acea față de masă moștenită de la bunici. E fain sentimentul de apartenență și că poți duce tradiția mai departe.
  1. Adaugă flori proaspete.  Folosiți flori proaspete pentru a decora masa de Paște. Florile sunt o modalitate ușoară și frumoasă de a aduce un element natural la masă. Poți alege flori de primăvară, cum ar fi lalele, narcise sau parfumatul liliac, care este în plin sezon de înflorire. Florile pot fi plasate în vaze de sticlă simple sau în vase ceramice decorative.

  1. Alege accesoriile adecvate.  Accesoriile pot face o diferență semnificativă în decorarea mesei. Utilizați tacâmuri și farfurii frumoase și elegante. De asemenea, puteți alege prosoape de masă și șervete în nuanțe pastelate sau cu modele primăvăratice, în aceeași schemă cromatică.
  1. Aranjamente de masă.  Aranjamentele de masă pot fi simple sau elaborate, în funcție de preferințele voastre. Puteți utiliza o tavă sau platou (cu picior) pentru a crea un centru de masă și să adăugați flori, ouă de Paște, iepurași de porțelan și lumânări (vezi 6).
  1. Utilizați lumânări.  Lumânările sunt o modalitate ușoară și elegantă de a decora masa de Paște. Folosiți lumânări în nuanțe pastelate sau alegeți lumânări decorative cu modele și forme speciale. Lumânările lungi pentru sfeșnice sunt deja clasice, dar au revenit ca trend în decorarea meselor festive. Să fie lumină!
  1. Adăugați ouă de Paște.  Ouăle de Paște pot fi utilizate pentru a decora masa într-un mod creativ. Puteți vopsi ouăle în diferite nuanțe pastelate sau puteți decora ouăle cu modele de diferite frunze sau cu coloranți naturali (vin roșu, sfeclă roșie, ceapă, turmeric). Iar satisfacția că sunt făcute de voi va fi cu atât mai mare.

Așadar, decorarea mesei de Paște poate fi o experiență plăcută, relaxantă, creativă și distractivă. Adăugarea de flori proaspete poate îmbunătăți cu ușurință aspectul mesei și poate crea o atmosferă plină de viață. Există într-adevăr multe opțiuni diferite pentru decorarea mesei de Paște, însă încercați să păstrați totul simplu și elegant.

 

Vă dorim un Paște cu bucurie și pace!

Dalia floare de toamnă
Floare națională a Mexicului, dalia este una din bijuteriile toamnei, pe continentul european. Cupa daliei este voluminoasă, variind între 5 și 30 de centimetri în perioada de înflorire.
În Mexic, sunt cultivate de multe secole și vin într-o multitudine de culori: oranj, roșii, albe, vișinii, galbene sau roz. În Europa, au pătruns în secolul 18, fiind aduse de conquistadorii spanioli și adaptate cu succes la solul Spaniei.
Poartă numele unui botanist suedez, Andres Dahl, care s-a ocupat de clasificarea lor în secolul al 18-lea. Dalia face parte din familia Asteraceae (Aster), la fel ca floarea soarelui și margareta.
În prezent, daliile sunt printre cele mai populare flori cultivate în grădinile Americii de Nord, Europa, precum și în America Centrală. Există peste 20.000 de specii
Dalia semnifică putere, eleganță și demnitate, iar uneori creativitate, având conotații pozitive.
? Fun fact:
Petalele lor sunt comestibile și deseori sunt folosite în decorul floral al prăjiturilor, torturilor sau al altor mâncăruri și deserturi.
Inițial, daliile au fost cultivate pentru tulpina comestibilă – botaniștii englezi au plasat gustul lor ca fiind o combinație de morcov, cu țelină și cartof.
Totuși, daliile rămân preferate pentru rolul lor estetic, atât în grădini, unde cresc rapid, cât mai ales în designul floral.
Aranjamente florale enRose cu dalii:
Buchet dulce cu garoafe Aromă de fisticBuchet dulce cu garoafe Aromă de fistic
Iubite și subapreciate deopotrivă, aceste garoafe erau numite de vechii greci Florile Zeilor sau Florile Raiului. Denumirea științifică, “Dianthus Caryophyllus”, au primit-o de la botanistul grec Theophrastus, traducându-se la fel.
Originare din zona mediteraneană, garoafele sunt cultivate de cel puțin două milenii în regiune.
În lume se găsesc aproximativ 300 de specii de garoafe. Printre cele mai cunoscute sunt cele roșii, albe, cu dungi sau roz. Ele însă vin într-o varietate largă, fiind găsite și culori pastel, precum bejul sau vernilul deschis, foarte plăcute ochiului.
Columbia este țara care produce cele mai multe garoafe, în timp ce orașul Bogota este considerată capitala garoafelor.
Garoafa este floarea națională a Principatului Monaco, Spaniei și Sloveniei.

Garoafele albe sau bej simbolizează inocența și norocul, de aceea sunt dăruite pentru a exprima o iubire pură față de cineva.

?Știați că:
florile de garoafă sunt nu numai frumoase, dar și comestibile? Sunt folosite cu precădere pentru ornarea unor deserturi, torturi sau feluri de mâncare speciale. De peste 400 de ani, sunt folosite și în fabricarea berii, a unor vinuri sau pentru lichior.
…au o viață foarte lungă, putând trăi până la 2 ani. Tăiate, vor rămâne proaspete aproximativ 14 zile, poate chiar mai mult, dacă sunt îngrijite corect.
plante naturale ușor de întreținut

Dacă iubești plantele și vrei să aduci un pic de viață în decorul casei tale, iată un top cu plante naturale ușor de întreținut acasă…sau la birou.

Plantele naturale pentru apartament sau grădină sunt o sursă excelentă de îmbunătățire a calității aerului, reducerea poluării fonice, având în același timp o utilitate decorativă de excepție. Multe însă necesită o îngrijire laborioasă, însă timpul nu este atât de generos. Mai mult, anumite plante sunt deosebit de sensibile și au nevoie de o documentare serioasă în prealabil.

Există însă plante naturale de mărimi mici și mijlocii, croite perfect pe stilul de viață contemporan, atât de dinamic.

  1. Schefflera – Arborele Umbrelă

Cu origini în îndepărtata Polinezie, această plantă de apartament Schefflera – Arborele Umbrelă se menține veșnic verde, spun fanii săi. Chiar și poziționată în locuri întunecoase, Schefflera își menține frumusețea, fiind o plantă de decor excelentă pentru interior. Numele său popular provine de la forma frunzelor sale palmate ce seamă cu …o umbrelă.

    2.  Scindapsus Trebi

Plantă naturală argintie Scindapsus Trebi mai este cunoscută ca Satin pothos sau Epripremnum. Genul Scindapsus cuprinde mai multe varietăți de plante decorative prin frunze. Silver pothos se remarcă prin frunzele argintii în formă de inimă și creștere curgătoare. Este o plantă foarte ușor de întreținut, ideală pentru începători în ale horticulturii.

     3.  Dafin natural Laurus Nobilis

Învingătorii Greciei antice îl purtau pe cap cu mândrie: este vorba de acest dafin natural Laurus Nobilis. Limba latină i-a consemnat întrebuințarea răspândită întâi la greci, apoi la romani, în tot imperiul. Frunzele acestei plante naturale se foloseau pentru cununa așezată pe capul învingătorilor la diverse jocuri sau în războaie.

     4.   Sansevieria Green – Limba soacrei

Englezii au denumit-o snake plant, deoarece frunzele sale lungi înguste, de culoare verde intens, seamană cu unele reptilele. Are o reputație foarte bună atât în plant decorativ, dar și pentru îmbunătățirea calității aerului din încăpere. Această plantă este originară de zona tropicelor Africii de Vest, reușind să se adapteze foarte bine și la climatul continental.

     5.   Crassula – Arborele de jad

Sudul Africii este zona care ne-a dăruit această plantă naturală Crassula – Arborele de jad. Cunoscută în popor drept copacul banilor, Crassula este un mic arbust cu frunze dense, cărnoase, sub forma de stea. Unii consideră că este aducător de noroc și prosperitate și îl utilizează în amenajarea Feng Shui a locuințe.

Truc enRose: Unele studii au demonstrat că plantele reacționează la vibrațiile produse de muzică; astfel, sunt mai degrabă iubitoare de muzica clasică, cu precădere cea barocă, care este prin definiție armonioasă. Mai mult, vorbele frumoase adresate lor zilnic s-ar putea să fie îngrășământul minune de care au nevoie…un lucru benefic și pentru noi!

Liliacul alb - Buchet cu flori albastre Blue Moon

„Dacă se întâmpla să fie certaţi, era de ajuns să trimită sau să primească o creangă de liliac, pentru ca, fără cuvinte şi fără explicaţii, o despărţire de câteva zile să ia dintr-o dată sfârşit. Liliacul era pentru amândoi o superstiţie, care îi dezarma, care îi ajuta să se regăsească.” Mihail Sebastian

Mult așteptat după iarna îndelungată, liliacul încântă simțirurile cu parfumul său suav. Cine ar putea ghici că arbustul fragil, golit de frunze, aduce an de an, odată cu explozia de verde a copacilor, flori albe, roz sau lila, pline de parfum? Este o minune a naturii, cântată în poeme și adulată de scriitori.

Liliacul alb este o alternativă excelentă la trandafiri sau alte flori mai cunoscute, atât datorită frumuseții sale, cât și al simbolismului său. Cultivat în serele olandeze, liliacul alb a devenit un element superb în buchete realizate în culori pastel, alături de alte flori rare, precum anemonele și gingașul ranunculus. Poate arăta excepțional și într-o compoziție florală dominată de o cromatică în nuanțe puternice (precum movul sau fucshia).

Despre liliac

Tradiția spune că liliacul este un puternic simbol al iubirii adevărate, care se dăruiește pe sine pentru fericirea celui drag. Răspândit pe Bătrânul continent odată cu sfârșitul secolului al 16-lea, liliacul este una dintre cele mai îndrăgite flori ale primăverii.

Liliacul este considerat a fi o mărturie a încrederii în persoana iubită. Bărbații o foloseau în trecut pentru a-și declara intenția de logodnă. Rezistența sa ca arbust și înflorirea sa în plin anotimp cald semnifică o legătură spirituală ce renaște mereu. Întocmai ca dragostea ce nu cade.

 

 

 

 

Nunta in alb si verde - aranjament de masa in cupa inaltaPaleta simplă alb cu verde, în diferite proporții, este alegerea pe care o fac cele mai multe cupluri pentru nunta lor. Îi înțelegem: pentru cei care își doresc un eveniment clasic, tradițional, nunta în alb și verde reprezintă alegerea naturală, de la sine înțeleasă. Tradiția puternică și simbolistica albului rochiei de mireasă este extinsă în tot designul evenimentului. Alteori, mirii își doresc o atmosferă elegantă, romantică, sau una minimalistă, caz în care albul este de asemenea potrivit.

Mai mult de atât, nunțile regale care au ocupat mult spațiu mediatic în ultimii ani au păstrat tradiția cromaticii alb cu verde, întărind și mai mult imaginea nunții de basm în această paletă. 

Totuși, deși la prima vedere alegerea aceasta nu prezintă dezavantaje, realitatea este ceva mai nuanțată. Orice cuplu îndrăgostit își dorește o nuntă memorabilă. De obicei, mirii au în vedere și un decor pe măsură, care să contribuie la crearea atmosferei unice. Nu vor ca evenimentul lor să fie pentru invitați “încă o nuntă”, la fel ca toate celelalte. 

Ce se întâmplă însă atunci când îți dai seama că nunta pe care o visezi arată la fel ca marea majoritate a nunților din țară? Cum găsești calea de mijloc între personalizat și tradițional? Echilibrul optim între clasic și deosebit?    

Dacă te afli în fața unei astfel de dileme, îți putem oferi câteva soluții. 

Joacă-te cu compoziția florală

Florile cele mai des folosite în decorul de nuntă sunt bujorii, trandafirii, hortensiile, minirozele și lisianthusul. Alte flori foarte îndrăgite sunt lăcrămioarele, lalelele, ranunculus, anemonele si daliile. În mod obișnuit, aranjamentele florale, dar și buchetele și restul decorului, conțin mixuri armonioase din aceste specii foarte uzuale.

Nunta in alb si verde - decor masa mirilor

Tu poți însă aduce o notă de unicitate decorului tău floral prin compoziția aleasă. Una dintre opțiuni ar fi să te orientezi către flori sau verdeață mai rar întâlnite. Pentru un aer de noblețe și distincție, poți pune accentul unui aranjament de masă pe câteva orhidee curgătoare. Pentru o atmosferă mai exotică, poți alege anthurium alb, precum și frunze de monstera și de strelizia în locul tonurilor gri verzui de eucalipt.

Te poți orienta și către plante verzi aromatice, suculente, iarba de pampas, sau, de ce nu, chiar cactuși! Mușchiul stabilizat, precum și frunzele si plantele uscate și stabilizate pot fi și ele o prezență ieșită din comun. Nu trece cu vederea nici posibilitatea de a crea volumetrii moderne, contemporane, cu ajutorul ramurilor de magnolie, coryllus sau salix.

O altă variantă ar fi alegerea unei specii care să predomine în decorul floral sau al unui mix format din foarte puține specii care să se pună în valoare una pe cealaltă. Decorul uneia dintre cele mai interesante nunți pe care le-am realizat anul trecut s-a bazat pe o singură specie de flori: calele albe. Rezultatul a fost unul senzațional!

Caută un design deosebit

Designul aranjamentelor florale depinde în mare măsură și de forma florilor utilizate. Majoritatea florilor și frunzelor se integrează ușor în aranjamentele și buchetele clasice, cu formă rotundă și compactă, sauvage sau curgătoare. 

Dacă ești însă dispusă să experimentezi, îți propunem să iei în considerare folosirea unor crenguțe sau a unor plante înalte, cu cozi lungi, cum ar fi iarba de pampas, gladiolele, delphinium sau orhideea dendrobium. De asemenea, forma deosebită a anthuriumului se pretează și ea la crearea unor volumetrii interesante.  În plus, anthurium a revenit puternic în trend de anul trecut. 

Încearcă un aranjament structuralNunta in alb si verde - aranjament structural

O altă modalitate de a crea un design deosebit pentru nunta în alb și verde este alegerea unor aranjamente structurale. 

Aranjamentele florale de masă uzuale se realizează la baza mesei sau pe suporturi înalte. Cu toate acestea, forma și designul aranjamentelor nu diferă prea mult, în sensul ca același tip de aranjament se poate realiza și la baza mesei și la înălțime.

Dacă însă optați pentru un design structural, aveți șansa de a încerca aranjamente florale cu totul speciale. Florile pot fi montate nu doar în burete, ci în eprubete care le asigura hidratarea. Astfel ele pot fi prinse de structură dând naștere unor compoziții foarte interesante.

Structurile folosite pot fi în forme geometrice bine definite, cum ar fi cercurile cu picior sau pe suport rectangular, dar și structuri realizate special de designeri noștri pentru aranjamentele voastre. Materialele utilizate pot fi neconvenționale, cu tentă urbană: cadre și tije metalice, sârme, plase, materiale textile și altele. 

Nu te sfii să adaugi câte o pată de culoare discretă Nunta in alb si verde - lumanari de cununie

Știm că la prima vedere ideea acestea contravine întregului concept de nuntă în alb și verde. Totuși, există unele culori care, folosite atent și cu parcimonie, pot conferi o senzație de volum sau o textură mai deosebită decorului. Ele nu ies în evidență într-atât încât să te scoată din atmosferă. Dimpotrivă, oferă o contrapondere care pune mai bine în valoare florile pe care îți dorești să cadă accentul compozițional. 

Acest rol poate fi îndeplinit de exemplu de fire de astilbe roz foarte pal. De câteva miniroze galbene inserate într-un aranjament de dimensiuni mari. De albastrul stins al unor ciulini de eryngium sau de cel azuriu al oxypetalumului. Nuanțele pastelate și cele foarte apropiate de alb sunt foarte des întâlnite la multe specii de flori. Așadar, vei avea o mulțime de opțiuni la dispoziție.  

Creează un fundal care să pună în valoare cromatica alb cu verde

Dacă îți dorești ca decorul tău floral alb cu verde să nu treacă neobservat, este posibil ca uneori să ai nevoie și de niște mici artificii în decorul general al sălii. 

Cum albul este culoarea nunților prin definiție, ajungem deseori în localuri în care totul în jur este alb. Pereții sau pânza cortului, fețele de masă care ajung până în pământ, scaunele, draperiile… Pentru ca aranjamentele florale să fie vizibile, trebuie găsite uneori soluții care să ofere un contrast cromatic și să atragă atenția invitaților la ceea ce se întâmplă pe masă. (și nu, nu ne referim la mâncare). 

Uneori salvarea o reprezintă niște fețe de masă suplimentare sau niște traverse care să ofere un fundal contrastant. Acestea funcționează foarte bine și în cazul în care culoarea lor este una neutră. Griurile și nuanțele naturale care trimit la lemn sau la teracotă nu vor strica dinamica alb-verde. 

Nunta in alb si verde - aranjament in sfesnic auriuAuriul, argintiul, texturile metalizate sau antichizate pot intra și ele în calcul pentru nunta în alb și verde. În acest sens, puteți apela la un suport pentru aranjamentele florale care să fie mai vizibil. De exemplu, un terariu, un sfeșnic auriu cu personalitate, o cupă mai înaltă în nuanțe de cupru antichizat. De asemenea, decorul tacâmurilor și al veselei joacă un rol important. 

Îmbogățește decorul cu elemente suplimentare, în completarea aranjamentelor must-have de pe mese 

Aranjamentele florale de pe mese reprezintă doar un minim necesar pentru decorul evenimentului. Acest minim poate fi suficient, dacă ați ales niște aranjamente florale atractive și interesante și dacă nunta este una mică, relaxată, într-un spațiu intim. 

Aveți însă o nuntă mai mare, într-un spațiu mai larg și relativ formal, și optați pentru această schemă cromatică clasică? Atunci există riscul ca evenimentul vostru să nu aibă nicio identitate vizuală și să îi lipsească nota personală.  

De aceea vă încurajăm să vă aventurați dincolo de minimul obligatoriu și să adăugați alte elemente de decor care să anime spațiul și cheful de petrecere. 

Pentru început, acordați atenție ansamblurilor de întâmpinare. Nu lăsați stingher șevaletul pe care așezați schema cu așezarea la mese, ci încercați să îl integrați într-o poveste mai lungă. Puteți începe cu aleea care duce la intrarea în local. Pe ea puteți plasa felinare aprinse, indicatoare, litere volumetrice, baloane sau alte elemente. 

Interiorul sălii va beneficia enorm dacă veți alege să decorați și tavanul. Un decor suspendat atractiv va surprinde și va fi memorabil, chiar dacă pentru decorul meselor ați ales cea mai simplă formulă: câteva flori albe repartizate într-un mix de vaze minimaliste. Puteți alege cercuri suspendate pe orizontală sau pe verticală, ghirlande, candelabre florale sau alte structuri originale. Orice variantă poate fi exploatată astfel încât să creem ceva unic.

Arcadele cu decor floral pentru ceremonie și ansamblurile pentru photocorner sunt alegeri foarte populare.  Acestea pot fi plasate atât în interior, cât și în aer liber, iar, la nevoie, pot fi și mutate pe parcursul evenimentului. 

Nunta în alb și verde cu tematică personalizată 

Obișnuim să recomandăm mirilor pe care îi ajutăm să își organizeze nunta alegerea unei tematici pentru eveniment. Dacă cromatica ta se rezumă la alb cu verde, un concept de eveniment bazat pe o tematică e cu cu atât mai important.  Tematica personalizată aduce în orice condiții o notă de autenticitate evenimentului. Ea te va ajuta să te diferențiezi mai bine atunci când identitatea vizuală cromatică a nunții este una atât de comună.

Atenție totuși: acest truc nu va funcționa la fel de bine dacă alegeți o temă doar de dragul de a avea una. Alegeți ceva ce are o semnificație reală pentru voi. O temă potrivită cu personalitatea voastră și cu atmosfera pe care v-o doriți este o rețetă sigură pentru succes!

Photocorner cu cale albe pentru nunta in alb si verdeDecor tava pentru nunta in alb si verde

Florile-lunii-decembrie-si-decorul-de-Craciun

Decor de Craciun cu amaryllis Pe lângă semnificația religioasă, zilele libere, meniul abundent și timpul petrecut în familie, sărbătoarea Crăciunului înseamnă și ramuri de brad, globuri, ornamente și luminițe. Simpaticele Crăciunițe, bomboanele pentru brad, portocalele și scorțișoara fac parte și ele din imaginea Crăciunului pentru mulți dintre noi. Cu toate acestea, opțiunile de flori recomandate pentru decorul de Crăciun sunt mult mai variate de atât.

Magia serelor olandeze de la care ne aprovizionăm face luna decembrie foarte ofertantă în privința posibilităților de decor floral. Doriți piese de decor pentru căminul vostru, pentru o petrecere sau ca surpriză pentru cineva drag? Vă prezentăm mai jos o scurtă listă cu cele mai potrivite variante care vă vor ajuta să alegeți perfect.

Flori și plante aflate în vârf de sezon

Amaryllis

Decor de Craciun cu amarylis

Vedeta indiscutabilă a sezonului de iarnă este amaryllisul. Denumită științific Hippeastrum și colocvial crinul de iarnă, această floare originară din America de Sud înflorește începând cu luna noiembrie. Amaryllisul poate fi ținut în interior, atât în ghiveci, cât și tăiat. Din fericire, nu are nevoie de multă lumină sau apă. Alături de Poinsettia (binecunoscuta Crăciuniță) sărbătorile de iarnă sunt exact perioada care îl găsește în plin avânt. 

Amaryllisul este ideal pentru decorul festiv de final de an. Florile sale sunt mari și impresionante, asemănătoare crinilor. Nu au însă parfumul puternic al acestora, care poate fi sufocant pentru multă lume. Se găsește într-o varietate mare de culori, de la alb până la ciclam intens, inclusiv în variante hibrid, cu câte două nuanțe. Cea mai răspândită culoare a sa este roșul intens, care se integrează perfect în cromatica clasică a Crăciunului. Mai mult, roșul este tendința principală a sezonului de toamnă – iarnă în designul floral al acestui an.

Un singur fir de amaryllis poate avea de la 2 până la 5 flori, care nu înfloresc neapărat simultan. Tulpina sa este deosebit de rezistentă. Chiar și tăiată, floarea de amaryllis se poate menține în formă excelentă pentru câteva săptămâni – practic, pe toată perioada sărbătorilor.

Ilex aquifolia

O prezență nelipsită a sezonului sunt crenguțele de ilex. Ilex este de fapt un gen care cuprinde 480 de specii de arbuști foarte răspândite. Acestea cresc în voie în sălbăticie, în grădini și în parcuri, în zonele tropicale și temperate.

Decor de Craciun cu ilex si orhidee

Specia europeană cea mai comună este ilex aquifolia, un arbust veșnic verde, care dezvoltă vara mici flori albe. Fructele sub formă de bobițe roșii încep să apară în lunile octombrie – noiembrie. Așadar, luna decembrie le găsește și pe ele în plină formă. 

Acest tip de ilex are o istorie aparte, fiind asociat cultural cu sărbătorile de iarnă din vremurile cele mai vechi. Spre exemplu, druizii îl considerau o plantă sacră, cu puterea de a-i proteja de spirite rele. Ulterior, creștinismul european a preluat tradiția folosirii ilexului în perioada aceasta, adaptându-i însă simbolismul.

Ca plantă decorativă în designul floral, ilexul este atractiv în luna decembrie datorită încărcăturii simbolice și a disponibilității sezoniere ridicate, dar si din motive estetice. Crenguțele sale conturează deseori volumetrii deosebite, arhitecturale, iar bobițele roșii oferă savoarea crăciunească îndrăgită.   

Alte flori recomandate pentru decorul de Crăciun

Decor de Craciun cu acacia si leucadendron

O plantă de sezon mai puțin cunoscută, dar foarte ofertantă, este acacia sau mimosa. Aceasta are o bogăție de frunze, dar și o inflorescență cu totul deosebită, ca o ploaie de flori minuscule. În sezonul de iarnă, acacia poate avea diverse nuanțe, variind între roșu și verde. Spre primăvară, își schimbă culoarea într-un galben intens. 

Versiunea de iarnă este o prezență perfectă în decorul floral de Crăciun. Frunzele și floricelele ei sugerează abundență, iar nuanțele se potrivesc de minune în tema sezonului. 

Alte două plante recomandate pentru aranjamentele florale de Crăciun sunt skimmia japonica și leucadendronul. Acestea sunt disponibile din belșug deja din timpul toamnei, iar culorile lor închise fac parte dintre nuanțele mai grele, mai întunecate, ale finalului de an.

Leucadendronul are o multitudine de specii, dintre care cea mai întâlnită în designul floral este safari sunset. În perioada aceasta se pot găsi însă și specii de leucadendron conifere, care oferă o diversificare binevenită între clasicele conuri de brad. 

Flori și plante disponibile tot timpul anului

Decor de Craciun cu anthuriumProbabil că ați observat deja că nu există moment din an în care să nu ne putem bucura de o varietate mare de trandafiri si de orhidee. Dacă trandafirii sunt o alegere obișnuită și potrivită pentru orice ocazie, orhideele aduc o notă aparte într-un decor de Crăciun mai sofisticat, mai classy. Sunt ideale într-un cadru corporate sau cadou pentru persoane care apreciaza designul contemporan, ieșit din tipare.

Tot pentru astfel de situații recomandăm anthurium. Una dintre cele mai rezistente plante tăiate, anthurium în nuanțe de roșu își găsește ușor locul în aranjamentele de sezon. Forma sa deosebită îl recomandă pentru piese de design în linii contemporane sau inspirate de ikebana.

Deși este și el disponibil tot timpul anului, bumbacul este un element natural deosebit de îndrăgit în sezonul rece, datorită texturii sale. De asemenea, albul său pufos amintește de zăpadă. Pe lîngă acesta, brunia, cu bobițele sale gri-arginitiu, evocă cu succes sclipirile gheții.   

Alte plante de care ne putem bucura pe tot parcursul anului sunt freziile, hortensiile, lisianthusul, ciulinii de eryngium, garoafele, și, desigur, suculentele.  

Mai trebuie oare să menționăm bradul și pinul? 

Flori de primăvară reintrate în sezon Decor de Craciun cu bujori acacia si skimmia

Majoritatea florilor mult iubite ale primăverii încep să reapară pe piață pe parcursul toamnei.  Dacă de anemone, lalelele și ranunculus ne putem bucura uneori chiar din luna septembrie, pe măsură ce se apropie iarna încep să fie disponibile și alte flori. Astfel, în decembrie găsim și narcise, liliac, și chiar bujori.

Acestea pot fi integrate în decorul de Crăciun, chiar dacă nu sunt specifice sezonului. Ele sunt o alegere minunată pentru situațiile în care doriți să faceți un cadou cu o ocazie personală, fără legătură cu sărbătoarea Crăciunului. Ba chiar pot fi o surpriză foarte plăcută pentru sărbătoritele lunii decembrie care îndrăgesc aceste flori, dar nu se așteaptă să le găsească în această perioadă. 

„Dacă se întâmpla să fie certaţi, era de ajuns să trimită sau să primească o creangă de liliac, pentru ca, fără cuvinte şi fără explicaţii, o despărţire de câteva zile să ia dintr-o dată sfârşit. Liliacul era pentru amândoi o superstiţie, care îi dezarma, care îi ajuta să se regăsească”, scria Mihail Sebastian în duiosul său roman, Accidentul.

Alte elemente decorative cu tematică de Crăciun

Pe lângă florile amintite mai sus, nu putem uita varietatea de obiecte decorative tematice la care mai putem apela cu această ocazie. Este momentul din an în care putem redeveni cu toții copii și ne putem juca adăugând între flori tot felul de elemente simpatice, care nu și-ar găsi locul în alte situații.

Globuri, figurine, dar și fructe, proaspete sau uscate, în special mere și portocale, pot da o notă festivă aranjamentului. Condimente precum scorțisoara, piperul și anasonul sunt și ele la mare căutare. 

Decor de Craciun auriu

Plantele uscate și stabilizate, căpăcelele de lotus, ghinde, panglici, luminițe, năsturei sau mici decorațiuni din fetru dau decorului un caracter vesel și jucăuș.

În prima parte a lunii, în preajma sărbătorii naționale, v-ar putea inspira elemente cu o notă rustică precum spicele și levănțica. 

 Decor de Craciun cu figurine

Buchet de mireasă cu orhidee fuchsia

Printre toate deciziile pe care trebuie să le iei pentru nunta ta, cum alegi buchetul de mireasă poate părea un detaliu care poate fi amânat până în ultima clipă. Ei bine, vei descoperi că buchetul de mireasă este accesoriul – vedetă al ținutei tale. De aceea, este foarte important să se potrivească stilului tău, fiind în același timp ocazia perfectă să te remarci!

Clasic: buchetul rotund și compact

Buchetul rotund și compact este de obicei buchetul cu cele mai mici dimensiuni. Este realizat din flori prinse strâns unele de altele, la care se adaugă uneori și verdeață. În designul internațional acest tip de buchet este considerat un model clasic, elegant, simplu. Româncele sunt foarte atașate de acest model și tind să îl prefere în continuare. Aceste buchete sunt preferate de minione și, de altfel, recomandate lor, dar se potrivesc de fapt oricui.

Buchet de mireasă clasic rotund si compact

Contemporan: Buchetul sauvage

Buchetul sauvage, zburlit, cu flori aranjate aerisit, aduce un aer de naturalețe și de relaxare și include de obicei și verdeață. Se realizează într-o varietate de moduri, putând fi aproximativ rotund, alungit, sau chiar asimetric. Astfel, el permite și folosirea unor flori sau plante care s-ar încadra cu greu sau deloc într-un buchet compact rotund. Veți putea alege și pune în valoare astfel specii ca anthuriumul, leucadendronul, irișii, frunzele exotice de monstera sau iarba de pampas.

Deși multe mirese au rețineri în a opta pentru astfel de buchete, noi le recomandăm din toată inima. Pe lângă faptul că sunt vârful de trend în designul floral în perioada actuală, ele oferă mai multă libertate creativă decât cele rotunde și se potrivesc de asemenea oricui. (Da, inclusiv minionelor, aceste buchete se realizează cu succes și la dimensiuni mici și medii).

Buchet de mireasă colorat sauvage

Romantic: Buchetul curgător

Buchetul curgător este o apariție mai rară, din motive lesne de înțeles. Nu se potrivește oricărei siluete și oricărei rochii și poate fi perceput de către unele mirese ca fiind mai incomod de purtat. Buchetul curgător standard are o lungime în jur de 40 cm. Cui îi este recomandat? În general, mireselor de înălțime cel putin medie care poartă rochii tip sirenă sau în A. Dacă sunteți printre norocoasele care doresc și simt că pot să poarte așa ceva, vă felicităm: un asemenea buchet va atrage cu siguranță atenția și va fi îndelung admirat.

Regal: Buchetul cascadă

Buchetul cascadă este fratele mai mare al celui curgător. Pentru mirese înalte, suple, și îndrăznețe, acest buchet va fi o adevărată piesă de rezistență în atmosfera nunții. Sofisticat, opulent, de basm, se va vorbi mult despre el. Vă veți mândri cu el cu siguranță când îl veți putea admira și afișa atât la nuntă cât și în poze. Dezavantajele acestuia sunt destul de evidente: nu se potrivește oricui, poate fi incomod de purtat, necesită atenție la păstrare, precum și un buget generos.

Buchet de mireasă structural în cascadă

Post-modern: Buchetul structural

Buchetul structural este ultimul răcnet al designului floral, potrivit pentru mirese sofisticate, îndrăznețe sau avangardiste. Acesta este conceput în jurul unei structuri care poate funcționa doar ca suport pentru susținerea unei forme deosebite sau se poate integra vizual în ansamblu.

Poate avea orice formă și dimensiune, ceea ce îl diferențiază fiind prezența stucturii pe care este realizat. Structura și eventualele accesorii pot fi realizate din sârmă, fetru, lână sau alte materiale.

Buchet de mireasă structural în formă de evantai

 

Indiferent de cum alegi buchetul de mireasă, un lucru este sigur: emoția pe care o vei simți când îl vei ține în mâini va fi unică. Nu uita că florile proaspete sunt o sursă minunată de încântare vizuală și bucurie!

Aranjament floral roz Tropical Paradise

Prezența unor flori proaspete în casele noastre creează un ambient călduros, având în același timp un efect terapetiuc asupra stării de spirit. Dar câți dintre noi au timpul necesar să își cumpere flori de mai multe ori pe săptămână? Odată ajunse în vază, florile tăiate trebuie îngrijite corespunzător pentru a se menține cât mai mult timp.

Realitatea este că însă nu toți avem dispoziția necesară pentru a ne ocupa și de florile pe care le cumpărăm sau le primim. Onestitatea este primul pas spre o schimbare pozitivă, nu?

De aceea, ne-am gândit să vă răspundem pe larg la o întrebare pe care o auzim mereu: care sunt cele mai rezistente flori tăiate?

Anthurium – floarea flamingo sau floarea cu coadă (tail flower), o senzație a tropicelor

La prima vedere, anthuriumul pare o plantă prețioasă, inaccesibilă, tocmai datorită aspectului său extravagant

Această floare originară din zona Americii Centrale și de Sud s-a dezvoltat într-un climat exotic, cu temperaturi peste medie și umiditatea ridicată.

Numele său derivă dintr-o combinație a cuvintelor grecești: oura – coadă, și anthos – floare.

Anthuriumul este o floare deosebit de iubită în designul floral, deoarece se bucură de o rezistență specifică plantelor tropicale. Floarea sa este groasă, lucioasă și rezistă chiar și 2 săptămâni în vază, daca are apă proaspătă și îi sunt tăiate codițele.

În această toamnă, anthuriumul a revenit în forță în tendințele designului floral internațional, fiind vedetă în aranjamentele maximaliste, în cupă sau în buchetele sauvage. Varietatea sa de nuanțe îi conferă o versatilitate de care puține flori se bucură. Preferatele acestui sezon sunt nuanțele de roz – pudrat, corai și verde lime pentru anthurium.

Află aici secretele menținerii florilor proaspete în vaze