Arhiva tag-ul pentru: flori de crăciun

Florile-lunii-decembrie-si-decorul-de-Craciun

Decor de Craciun cu amaryllis Pe lângă semnificația religioasă, zilele libere, meniul abundent și timpul petrecut în familie, sărbătoarea Crăciunului înseamnă și ramuri de brad, globuri, ornamente și luminițe. Simpaticele Crăciunițe, bomboanele pentru brad, portocalele și scorțișoara fac parte și ele din imaginea Crăciunului pentru mulți dintre noi. Cu toate acestea, opțiunile de flori recomandate pentru decorul de Crăciun sunt mult mai variate de atât.

Magia serelor olandeze de la care ne aprovizionăm face luna decembrie foarte ofertantă în privința posibilităților de decor floral. Doriți piese de decor pentru căminul vostru, pentru o petrecere sau ca surpriză pentru cineva drag? Vă prezentăm mai jos o scurtă listă cu cele mai potrivite variante care vă vor ajuta să alegeți perfect.

Flori și plante aflate în vârf de sezon

Amaryllis

Decor de Craciun cu amarylis

Vedeta indiscutabilă a sezonului de iarnă este amaryllisul. Denumită științific Hippeastrum și colocvial crinul de iarnă, această floare originară din America de Sud înflorește începând cu luna noiembrie. Amaryllisul poate fi ținut în interior, atât în ghiveci, cât și tăiat. Din fericire, nu are nevoie de multă lumină sau apă. Alături de Poinsettia (binecunoscuta Crăciuniță) sărbătorile de iarnă sunt exact perioada care îl găsește în plin avânt. 

Amaryllisul este ideal pentru decorul festiv de final de an. Florile sale sunt mari și impresionante, asemănătoare crinilor. Nu au însă parfumul puternic al acestora, care poate fi sufocant pentru multă lume. Se găsește într-o varietate mare de culori, de la alb până la ciclam intens, inclusiv în variante hibrid, cu câte două nuanțe. Cea mai răspândită culoare a sa este roșul intens, care se integrează perfect în cromatica clasică a Crăciunului. Mai mult, roșul este tendința principală a sezonului de toamnă – iarnă în designul floral al acestui an.

Un singur fir de amaryllis poate avea de la 2 până la 5 flori, care nu înfloresc neapărat simultan. Tulpina sa este deosebit de rezistentă. Chiar și tăiată, floarea de amaryllis se poate menține în formă excelentă pentru câteva săptămâni – practic, pe toată perioada sărbătorilor.

Ilex aquifolia

O prezență nelipsită a sezonului sunt crenguțele de ilex. Ilex este de fapt un gen care cuprinde 480 de specii de arbuști foarte răspândite. Acestea cresc în voie în sălbăticie, în grădini și în parcuri, în zonele tropicale și temperate.

Decor de Craciun cu ilex si orhidee

Specia europeană cea mai comună este ilex aquifolia, un arbust veșnic verde, care dezvoltă vara mici flori albe. Fructele sub formă de bobițe roșii încep să apară în lunile octombrie – noiembrie. Așadar, luna decembrie le găsește și pe ele în plină formă. 

Acest tip de ilex are o istorie aparte, fiind asociat cultural cu sărbătorile de iarnă din vremurile cele mai vechi. Spre exemplu, druizii îl considerau o plantă sacră, cu puterea de a-i proteja de spirite rele. Ulterior, creștinismul european a preluat tradiția folosirii ilexului în perioada aceasta, adaptându-i însă simbolismul.

Ca plantă decorativă în designul floral, ilexul este atractiv în luna decembrie datorită încărcăturii simbolice și a disponibilității sezoniere ridicate, dar si din motive estetice. Crenguțele sale conturează deseori volumetrii deosebite, arhitecturale, iar bobițele roșii oferă savoarea crăciunească îndrăgită.   

Alte flori recomandate pentru decorul de Crăciun

Decor de Craciun cu acacia si leucadendron

O plantă de sezon mai puțin cunoscută, dar foarte ofertantă, este acacia sau mimosa. Aceasta are o bogăție de frunze, dar și o inflorescență cu totul deosebită, ca o ploaie de flori minuscule. În sezonul de iarnă, acacia poate avea diverse nuanțe, variind între roșu și verde. Spre primăvară, își schimbă culoarea într-un galben intens. 

Versiunea de iarnă este o prezență perfectă în decorul floral de Crăciun. Frunzele și floricelele ei sugerează abundență, iar nuanțele se potrivesc de minune în tema sezonului. 

Alte două plante recomandate pentru aranjamentele florale de Crăciun sunt skimmia japonica și leucadendronul. Acestea sunt disponibile din belșug deja din timpul toamnei, iar culorile lor închise fac parte dintre nuanțele mai grele, mai întunecate, ale finalului de an.

Leucadendronul are o multitudine de specii, dintre care cea mai întâlnită în designul floral este safari sunset. În perioada aceasta se pot găsi însă și specii de leucadendron conifere, care oferă o diversificare binevenită între clasicele conuri de brad. 

Flori și plante disponibile tot timpul anului

Decor de Craciun cu anthuriumProbabil că ați observat deja că nu există moment din an în care să nu ne putem bucura de o varietate mare de trandafiri si de orhidee. Dacă trandafirii sunt o alegere obișnuită și potrivită pentru orice ocazie, orhideele aduc o notă aparte într-un decor de Crăciun mai sofisticat, mai classy. Sunt ideale într-un cadru corporate sau cadou pentru persoane care apreciaza designul contemporan, ieșit din tipare.

Tot pentru astfel de situații recomandăm anthurium. Una dintre cele mai rezistente plante tăiate, anthurium în nuanțe de roșu își găsește ușor locul în aranjamentele de sezon. Forma sa deosebită îl recomandă pentru piese de design în linii contemporane sau inspirate de ikebana.

Deși este și el disponibil tot timpul anului, bumbacul este un element natural deosebit de îndrăgit în sezonul rece, datorită texturii sale. De asemenea, albul său pufos amintește de zăpadă. Pe lîngă acesta, brunia, cu bobițele sale gri-arginitiu, evocă cu succes sclipirile gheții.   

Alte plante de care ne putem bucura pe tot parcursul anului sunt freziile, hortensiile, lisianthusul, ciulinii de eryngium, garoafele, și, desigur, suculentele.  

Mai trebuie oare să menționăm bradul și pinul? 

Flori de primăvară reintrate în sezon Decor de Craciun cu bujori acacia si skimmia

Majoritatea florilor mult iubite ale primăverii încep să reapară pe piață pe parcursul toamnei.  Dacă de anemone, lalelele și ranunculus ne putem bucura uneori chiar din luna septembrie, pe măsură ce se apropie iarna încep să fie disponibile și alte flori. Astfel, în decembrie găsim și narcise, liliac, și chiar bujori.

Acestea pot fi integrate în decorul de Crăciun, chiar dacă nu sunt specifice sezonului. Ele sunt o alegere minunată pentru situațiile în care doriți să faceți un cadou cu o ocazie personală, fără legătură cu sărbătoarea Crăciunului. Ba chiar pot fi o surpriză foarte plăcută pentru sărbătoritele lunii decembrie care îndrăgesc aceste flori, dar nu se așteaptă să le găsească în această perioadă. 

„Dacă se întâmpla să fie certaţi, era de ajuns să trimită sau să primească o creangă de liliac, pentru ca, fără cuvinte şi fără explicaţii, o despărţire de câteva zile să ia dintr-o dată sfârşit. Liliacul era pentru amândoi o superstiţie, care îi dezarma, care îi ajuta să se regăsească”, scria Mihail Sebastian în duiosul său roman, Accidentul.

Alte elemente decorative cu tematică de Crăciun

Pe lângă florile amintite mai sus, nu putem uita varietatea de obiecte decorative tematice la care mai putem apela cu această ocazie. Este momentul din an în care putem redeveni cu toții copii și ne putem juca adăugând între flori tot felul de elemente simpatice, care nu și-ar găsi locul în alte situații.

Globuri, figurine, dar și fructe, proaspete sau uscate, în special mere și portocale, pot da o notă festivă aranjamentului. Condimente precum scorțisoara, piperul și anasonul sunt și ele la mare căutare. 

Decor de Craciun auriu

Plantele uscate și stabilizate, căpăcelele de lotus, ghinde, panglici, luminițe, năsturei sau mici decorațiuni din fetru dau decorului un caracter vesel și jucăuș.

În prima parte a lunii, în preajma sărbătorii naționale, v-ar putea inspira elemente cu o notă rustică precum spicele și levănțica. 

 Decor de Craciun cu figurine